Denník N

Zazlievam a neviem odpustiť…

Odchod za prácou do zahraničia za účelom zdokonalenia sa, učenia sa jazyka a spoznávania. Je možno čas vrátiť sa domov, usadiť sa a žiť plnohodnotný život v kruhu blízkych a kamarátov z detstva. Je možno čas vrátiť sa domov, ale tak prečo som stále tu? Pretože zazlievam a neviem odpustiť. Zazlievam a neviem odpustiť ľuďom (vnímaj politickú scénu a v neposlednom rade ich voličov), ktorí majú možnosť zo Slovenska vybudovať skoro dokonalý štát, ale držia sa starých „dobrých“ (vnímaj ako korupciu, klamstvá a sebeckosť) hodnôt, ktoré bohužiaľ Slovensko zrážajú na kolená.

Prešlo 6 rokov v Štuttgarte. Skúsil som si prácu vývojového inžiniera, naučil sa princípy inžinieringu, jazyk a zdokonalil sa vo všetkých smeroch. Veľmi dobre sa tu žije, napriek tomu som typ človeka, ktorý by sa rád vrátil späť do rodného Slovenska. Chýba mi rodina, kamaráti, s ktorými som vyrastal a zázemie. Pri otázke kedy to bude sa zamýšľam….

Prídem, keď si ľudia uvedomia, že….

  • človek, ktorý podporuje korupciu alebo je sám jej súčasťou má byť právne potrestaný bez ohľadu na to, či je robotník, vysokopostavený člen vlády alebo stojí na čele finančnej skupiny. Je neprípustné si povedať, že aj ďalší bude kradnúť a tak sa držať hesla: „tento si už nakradol, už mu dúfajme stačí.“ 
  • človek, ktorý sklame vo svojej funkcii, má byť nej zbavený. Je neprípustné si povedať, že lepšieho nenájdeme alebo že na trhu neexistuje nikto lepší.
  • platia vysoké dane na to, aby fungovalo zdravotníctvo, školstvo a doprava.
  • aj my môžme mať moderné a kvalitné zdravotníctvo so spokojným a vysoko kvalifikovaným personálom a hlavne bez potreby nosiť si toaletný papier či tolerovať škaredé, zastaralé budovy v ťažkých časoch choroby.
  • aj my môžeme mať kvalitné základné, stredné či vysoké školy, ktoré budú študentov kvalitne pripravovať do praxe. Prepojenie s praxou je veľmi dôležitá, bohužial u nás stále v „plienkach.“ Na Slovensku máme veľa zahraničných firmy, tak prečo to nevieme využiť? Popdoporujme hlavne kvalitné vysoké školy a ich výskúm, vývoj, zahraničné stáže a zahraničné projekty.
  • aj my môžeme mať pekné, kvalitné cestné komunikácie bez hlbokých/trčiacich kanálov, dier a vyjazdených pruhov. Tu už sa nebavíme iba o tom, že sa ničia autá, ale hlavne o bezpečnosti na cestných komunikáciách, pretože stav našich ciest na určitých úsekoch nespĺňa bezpečnostné štandardy.
  • reprezentácia Slovenska cez šport, vedu, kultúru a tuzemské projekty je vo svete dôležitá a musí byť podporovaná štátom. Podmienky pre tak významných ľudí sú veľakrát nedostačujúce a preto odchádzajú do iných krajín, kde sú vítaní.
  • náš systém úradovania je zastaralý, pomalý a neefektívny. Byrokracia je neúnosná a spravidla neprináša žiadne výhody, iba pribúdajúce poplatky daňových poplatníkov.
  • naša kultúra je krásna, zaujímavá a nezameniteľná. Keď môže Oktoberfest v Mníchove každý rok privítať 5 miliónov návštevníkov len vďaka tomu, že je to tradícia a tá spočíva v oblečení si typického bavorského ľudového oblečenia a pití piva, tak môže aj Slovensko prilákať turistov na tradičnom festivale ľudového oblečenia a pitia slivovice. Keď môže vo Veľkej Británii každý rok prilákať turistov naháňanie syra dolu prudkým kopcom v Cooper’s Hill v Brockworthe, môže Slovensko prilákať „bláznivou“ oblievačkou cez Veľkonočné sviatky.
  • byť Slovákom je super, máme zaujímavú históriu, krásnu krajinu, ktorá nekončí vo „Viedni“ (vnímaj tak, že veľa turistov zo západu pri návšteve rakúskej Viedne ani len nedá šancu Bratislave, nie to ešte Popradu, do ktorého sa ani nedostane po diaľnici). Slovák má byť na čo hrdý a nie len američania sú cool, ale aj my sme v pohode.
  • na Slovensku sú veľmi šikovnípracovití ľudia, otvorení a priateľskí s chuťou do života a dokážu aj sami vybudovať prosperujúce firmy, supermarkety či domáce produkty, pokiaľ ich štát dostatočne podporí.

… Chcem byť súčasťou týchto zmien. Prídem, keď budem cítiť, že čo i len jeden bod sa splní, lebo momentálne nevymením vrabca v hrsti za holuba na streche :).

Teraz najčítanejšie

Samuel Fujak

4 roky základná škola ---> 8 ročné gymnázium ---> Fakulta priemyselných technológii v Púchove ---> Vývojový inžinier v Stuttgarte ---> Chief engineer v Bánovciach nad Bebravou