Denník N

Zdieľanie verejného rokovania verejného výboru Národnej rady je hodné disidenta?

Ako asistent poslankyne Janky Cigánokovej som prevzal úlohu statívu pri prenášaní rokovania Výboru NR SR pre zdravotníctvo. A vládnej strane sa to nepáčilo.

Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo MUDr. Zelník, len čo zmerčil, že kamerujem mobilom, okamžite vyštartoval s procedurálnym návrhom, aby sa po vzore rokovacieho poriadku pléna NR SR aj na výbore zakázalo používanie mobilov na kamerovanie.

Jasné, že keďže má Smer väčšinu, tak mu to odmávali.

Z jednej strany predseda výboru – nekamerujte.
Z druhej strany moja šéfka poslankyňa – len natáčaj.

Tak som natáčal celé hodiny.  Šéfka je šéfka.

Priznám sa, že to vôbec nebolo príjemné zo strany predsedajúceho výboru. Ako statív som sa cítil trochu ako disident  Obzvlášť s vedomím, že moju poslankyňu nahlási pán Zelník na disciplinárne konanie za porušenie rokovacieho poriadku výboru.

A to som sa naozaj snažil maximálne nerušiť zasadnutie, zbytočne nešvenkovať po zasadačke a tak podobe. Veď aj tak väčšinou je vidieť len hlavy poslancov od zadu. Išlo hlavne o ten zvuk.

 

Dokonca novinári, čo sa nezmestili dovnútra a sedeli na chodbe sa potešili, že majú informácie. A že teda bolo hostí dnes naozaj kopa.

Akokoľvek, je to otrava, riešiť v roku 2017 tak elementárnu vec, ako je prístup verejnosti k práci poslanca-ich vlastného zastupiteľa.

Veď vôbec nejde o nejaké pikantnosti.  Zasadanie výboru NR SR je normálna pracovná schôdza, aj humor občas nastane, aj si skoro všetci tykajú, proste pohoda pri práci a vzájomnom nesúhlasení opozície s koalíciou.  A bol by som prvý, kto by sa postavil na obranu  aj smeráckych poslancov, keby si z nich niekto robil vtípky kvôli nejakej uvoľnenejšej reakcii.

No toto skrývanie sa pred verejnosťou občanmi zvolených zástupcov, to naozaj považujem za nehodné demokratickej spoločnosti.  Ak raz platí zákon 350/1996 o rokovacom poriadku pre všetkých a na všetko, tak aj § 51:

§ 51 Zverejnenie vystúpenia poslanca na verejnej schôdzi výboru nemožno obmedziť.

Áno, máme modernú dobu moderných sociálnych sietí. Kadejaký prezident to už pochopil, tak to musia pochopiť aj bafuňári strany Smer.

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]