Denník N

Zdravotníkom zvýšia platy. Kedy sa toho dočkajú učitelia?

Včera na obed schválili poslanci zvýšenie platu zdravotníkov.

Zdroj foto: obesitydocs.com

Od januára sa budú platy zdravotníkov zvyšovať. Platí to pre 20 zdravotníckych profesií ako je farmaceut, sestra, či sanitár, ale nie pre lekárov. Novelu zákona schválilo 80 poslancov a toto zvýšenie platov by malo stáť 55 miliónov eur.

Zdravotníctvo nie je o nič menej dôležité než školstvo a zdravotnícky personál si zvýšenie platov rozhodne zaslúži. O tom niet pochýb. Len v súvislosti s touto témou je ťažké opomenúť učiteľov, ktorí sa tak posledné mesiace mobilizujú a žiadajú zmenu. Slovenská komora učiteľov organizuje po Zraze dlhých nosov a Učiteľskej kvapke krvi ďalšiu akciu s názvom Babysitting day, kde poukazujú na to, že zarábajú toľko ako opatrovateľky detí.

Pravda je taká, že nedostatočne financované zdravotníctvo viac bije do očí, než nedostatočne financované školstvo. Znamená to, že dlhšie čakáte na vyšetrenie, či na operáciu. Možno sa váš zdravotný stav zhorší, ak nemocnice nie sú dobre vybavené a vy musíte cestovať hore-dole po meste, kým nájdete niekoho, kto sa o vás postará.

Ale nedostatočne financované školstvo nevidíme. Stojí škola? Stojí. Sú tam deti? Sú. Tak je po probléme. Nezažívame priame následky nedostatku financií na vlastnej koži. A ak aj nejaké následky vidíme, nezdajú sa tak negatívne. Nechápeme, že učiteľ s nízkym platom musí pracovať popri škole, aby uživil seba či rodinu. Nechápeme, že tak sa jeho pozornosť štiepi, snaží sa vyžiť a jeho práca, aj napriek snahe, nebude taká kvalitná, ako keby celý svoj pracovný čas venoval len učeniu.

A nechápeme, že školstvo prináša svoje ovocie neskôr. Nie je to napravenie vykĺbeného ramena hneď teraz. O pár rokov neskôr uvidíme výsledky nášho školstva. Uvidíme, ako nás ostatné krajiny vo výsledkoch predbiehajú a uvidíme, že naši občania nestíhajú. Inovácie, pokrok a kvalitní pracovníci sa budú sústrediť v iných krajinách. A my budeme v globalizovanom svete zaostávať. A napokon nás to celé vyjde oveľa drahšie než 55 miliónov eur.

Prečítajte si aj: Ako je to s platmi učiteľov?

Pridajte sa ku mne na Facebooku: Brani Gröhling – Vo vzdelaní je budúcnosť krajiny

Teraz najčítanejšie