Denník N

Želanie

Potichu chrumká a hľadí z okna…

Lenka sa postavila, prešla k oknám a ruku priložila k okennému rámu. Pocítila prúd chladného vzduchu, pri detailnejšom pohľade na detské ihrisko medzi budovami nemocnice si všimla konáre stromov pohojdávajúce sa vo vetre zo strany na stranu. Až vtedy si uvedomila, že leto je definitívne preč a žezla sa ujala pani jeseň. Aké pochmúrne, tmavé mraky sa rýchlo pohybovali, z času na čas z nich zapršalo, všetci sa kamsi ponáhľali a túlili sa do teplejšieho oblečenia. Ešte chvíľku sledovala situáciu na ulici, potom precitla a otvorila okno. Nie vetrať nechcela, len sa pokúšala lepšie ho zavrieť.

Výsledok bol rovnaký, kovové rámy sú úplne nanič, všetko teplo z miestnosti ide von a chlad sa tlačí dovnútra. Pootvorila nočný stolík a vytiahla bavlnenú plienku, jednu si môže dovoliť obetovať, poskladala ju a priložila k oknu. Žiadna sláva, ale aspoň trocha to pomohlo. Z praktických úvah ju vytrhol akýsi zvuk prichádzajúci od detskej postieľky, Samko sa pomrvil a jemne zastonal. Rýchlo sa vrátila k synčekovi, popravila mu paplónik oblečený v obliečke s veselými detskými tváričkami a pozrela na hodinky. Dvanásť hodín, obed sa priblížil, z chodby počuť hluk a pohyb sestričiek, určite už doviezli jedlo. Aj vnútorný pocit jej hovorí, že je čas najesť sa, ale zatiaľ určite nepôjde, nestojí jej to za to, aby zobudila malého. Teší sa, že po liekoch sa mu podarilo zaspinkať, aspoň drobná útecha. Namiesto toho znovu nazrie do nočného stolíka, vyloví balík kukuričných chrumiek a pustí sa do nich. Potichu chrumká a hľadí z okna, tento rok im leto prešlo mimoriadne rýchlo, snáď bude aspoň v zime lepšie, jej želaním je stráviť Vianoce doma so svojimi.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.