Denník N

Zem patrí všetkým ľuďom

Leaders of March on Washington for Jobs & Freedom marching w. signs (R-L) Rabbi Joachim Prinz, unident., Eugene Carson Blake, Martin Luther King, Floyd McKissick, Matthew Ahmann & John Lewis. (Photo by Robert W. Kelley/Time Life Pictures/Getty Images)
Leaders of March on Washington for Jobs & Freedom marching w. signs (R-L) Rabbi Joachim Prinz, unident., Eugene Carson Blake, Martin Luther King, Floyd McKissick, Matthew Ahmann & John Lewis. (Photo by Robert W. Kelley/Time Life Pictures/Getty Images)

Tvrdia to všetky náboženstvá, zem je dar, stromy, potrava, na ktorej rastie, suroviny, ktoré používame, stroje, ktorými sme sa oslobodili od ťažkej roboty a chudoby, domy, v ktorých bývame, no napriek tomu, naša zem nepatrí všetkým.

„This land is your land. This land is my land. This land was made for you and me.“ Text piesne od Woodyho Guthrieho, jedného z mnohých, ktorý padol za obeť fanatizmu a neslobode, sa nevzťahuje len na Kaliforniu a New York Island. Vzťahuje sa na zem, na ktorej všetci žijeme, na ktorej musíme žiť. Odkiaľ pochádza potrava a všetko hospodárstvo dneška. Všetci sme ľudia a zdieľame spoločné schopnosti, spoločné túžby. Žiť. K obžive musíme pracovať. Zabralo tisíce rokov, kým sme, ľudia, ako ľudstvo, prišli do tohto času, tejto situácie. Už nemusíme všetci pracovať na poli, neumierame s 30 rokmi, avšak zem, na ktorej žijeme, práca a stroje, ktorými žijeme, nie sú našim majetkom.

Nikto by dnes nemusel hladovať. Nikto by dnes nemusel byť bez domova. Nikto by dnes nemusel byť bez práce. Prečo sme? Prečo sa ešte stále trápime, zabíjame a smerujeme k tomu, vydrancovať posledné suroviny na zemi?

Žijeme v spoločnosti, v ktorej zem nepatrí ľuďom. Patrí niektorým.

Patrí logike čísiel, logike hnania sa za väčším a väčším bohatstvom niektorých. Patrí logike trhu, ktorý ženie všetkých k stále viac a viac výkonu, ženie mnohých k viac a viac práce, iných k neustále väčším ziskom. Návratnosť. Logika, idea, hospodárstvo sa stalo pánom našich životov, namiesto toho, aby hospodárstvo slúžilo ľuďom, my slúžime jemu. A kam? načo?

Ľudia hladujú. Ľudia sú zabíjaní za zisk. Ľudia sú zabíjaní, aby niektorí mohli kradnuť, aby niektorí zväčšovali majetok, aby niektorí mohli každým rokom vykorisťovať. Všetci sme v tomto systéme uväznení. V systéme, kde všetko je súkromný majetok nemnohých a niečo sú omrvinky mnohých. Kde mnohí žijú na dlh, kde mnohí sú námezdnými otrokmi, kde mnohí musia pracovať tak a toľko, koľko im páni povedia, kde nemnohí len spĺňajú ciele excel tabuliek, kde nemnohí nahŕňajú majetok, aby potom zomreli.

Žijeme v systéme, ktorý nie je založený na spravodlivosti, nie je založený na výkone, nie je založený na etike, na mieri, rozume alebo empatii a láske. Žijeme v systéme, ktorý všetkých oberá o slobodu a demokraciu, niektorých o prácu, o dôstojnosť, o domov a zem, na ktorej generácie žili, aby ich stadiaľ puškami vyhnali. Žijeme v systéme, ktorý je slepá ulička. Kapitalizmus je nezmyselná honba za skazou, ľudstva, života, všetkého, čo je vo svete dôležité, pre čo? Aby sám seba obnovoval a zväčšoval sa.

Ako choroba, ktorá nakazila svet, môže znamenať jeho smrť, rozhodne znamená smrť pre niektorých. Teraz.

Toto nie je program niektorých, nie je to boj hŕstky ľudí, je to výzva pre všetkých. Je to zodpovednosť za seba a za celý svet, boj za spravodlivosť pre všetkých, za slobodu pre všetkých.

Nie je to utópia. Je to sen, že to jedného dňa tak bude. Je to riešenie, je to východisko, správna cesta, jediná cesta, nevyhnutnosť.

Zem by mala patriť všetkým.

Woody Guthrie – This Land is Your Land

Pete Seeger – We Shall Overcome

Teraz najčítanejšie