Denník N

Žiačky zachránili psíka, môžu ísť príkladom aj dospelým

Katka a Erika počas zbierky na škole.
Katka a Erika počas zbierky na škole.

Žiačky svojím činom dojali školu, celé mesto aj tisíce ľudí. Zachránili zrazeného psíka a urobili na škole zbierku.

Niekedy sa udejú veci, ktoré svojím príbehom presiahnu našu dennú všednosť. Niečo podobné sa udialo pred pár dňami v Dobšinej. Auto zrazilo na ceste psíka, ktorý nemal žiadnych záchrancov. Katka Lukáčová z 8.A a Erika Mačejovská zo 7.A zo Základnej školy v Dobšinej sa však rozhodli, že nebudú pri tom pohľade plakať, ale konať.

Spolu so svojou kamarátkou Luckou Korintušovou okamžite zobrali psíka k zverolekárke. Potom premýšľali ako uhradia náklady a rozhodli sa, že urobia zbierku na škole, aby zplatili za liečbu. Inšpirované a dojaté pani učiteľky Flochová a Šmelková im v tom pomohli. Pán zástupca vytlačil fotky psíka a nechal dievčatá v rozhlase požiadať spolužiakov o pomoc. Veľmi rýchlo sa vyzbierala potrebná suma na prvotné ošetrenie a röntgen hlavičky. Ten potvrdil, že psík nepotrebuje aj napriek fraktúre operáciu. Čo je na tom najdojímavejšie, tak naša škola má väčšinu žiakov z rodín v hmotnej núdzi, ale veľmi veľa detí prispelo aspoň malými sumami.

Rozhodol som sa, že dievčatá pochválim na svojej učiteľskej stránke a post sa začal rýchlo šíriť zdieľaním. Behom pár dní reagovali tisíce ľudí na post aj zdieľania z celého Slovenska, ale aj Čiech. Vyjadrovali obdiv, radosť aj pozitívne pocity, že to s našou mládežou nie je stratené. Post si všimli aj z Detského činu roka a tak sme tam dievčatá prihlásili.

reach
Reakcie na post.

Po prvých vyšetreniach bolo ešte potrebné zaplatiť za lieky a tak boli dievčatá rozhodnuté zbierať peniaze ďalej. V tom však zareagoval pán primátor Dobšinej Ján Slovák a navštívil dievčatá priamo v škole. Spolu s pánom riaditeľom Hutníkom pochválili a vyzdvihli ich čin pred spolužiakmi. Primátor dorovnal chýbajúcu čiastku a obdaroval ich kvetinami a čokoládou.

Dievčatá s pánom primátorom Dobšinej Jánom Slovákom.
Dievčatá s pánom primátorom Dobšinej Jánom Slovákom.

 

Príbeh dojal aj Slovenskú alianciu ochrancov zvierat (SAOZ), kde sa rozhodli dievčatám zaslať darček. Na portáli Mesto Dobšiná vyšiel o dievčatách článok. O psíka sa zatiaľ stará Erika doma a aj keď s Katkou uvažovali, že fenke s novým menom Scheila nájdu adoptívnu rodinu, tak si ju možno nakoniec nechajú.

erika
Erika so Scheilou.

No a pre mňa je to výnimočné v tom, že pred rokom a pol som napísal svoj prvý blog z učiteľského prostredia. Práve Katka zo záchranárskej dvojice bola na fotke v blogu, kde som písal, že deti potrebujú hrdinov. To som ešte netušil, akými hrdinkami sa s Erikou v očiach mnohých stanú.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.