Denník N

Získať si srdcia ľudí môže byť nebezpečná zbraň

V rámci propagandy sa bojuje o myseľ ľudí na „druhej strane barikády“. Ovplyvňovaním verejnej mienky, trieštením jednoty občanov, redukovaním odhodlania zastať sa pravdy a chránených hodnôt, prihliadaním k porušovaniu medzinárodného práva… To je však len nástroj, ktorý sa prostredníctvom rôznych foriem v multimediálnom a digitálnom priestore, „prácou“ v teréne realizuje dnes a denne.

Skutočným cieľom je získať si ich srdcia na „svoju“ stranu. Diskusie na sociálnych sieťach, vyjadrenia občianskej nespokojnosti, tlak na politické vedenie štátu, zákonných zástupcov ľudu v parlamente, vedenia politických strán, orgánov štátnej správy a podľa možnosti aj bezpečnostných a ozbrojených zborov predstavujú očakávaný výstup. Nech to stojí, čo to stojí. Ropy a plynu je dosť, z čoho sa to najmä zaplatí… Naša neskorá reakcia v rámci energetickej  bezpečnosti Európskej únie, diverzifikácie zdrojov a energetickej závislosti spôsobuje, že sa spolupodieľame na platení „inkasa“ aj na financovanie nástrojov propagandy v našom teritóriu.(?)

Slzy a smiech, ľudská bolesť a utrpenie, pravda, polopravdy a klamstvo sprevádzajú tieto procesy… Slovensko je súčasťou diskusie vo vnútri Európskej únie, ktorá niekedy zdĺhavo a ťažkopádne hľadá reakcie a prijíma rozhodnutia. Spoločný boj proti propagande je zložitou agendou.

V uvedenom kontexte vnímam skutočnosť, že získať si srdcia ľudí, môže byť nebezpečná zbraň. Vieme sa totiž v Európe uspokojiť s vyhláseniami a nie sme dôslední vo vyžadovaní dodržiavania dohôd, noriem a plánov. „Pravda o úprimných zámeroch a o realite“ sa potom šíri v rámci propagandy, pred ktorou nedostatočne chránime občanov… a to nevieme, koľkí občania ich podporujú za peniaze a koľkí len ako dobrovoľníci…

Len pár faktov:

  • Južné Osetsko: ďalší príklad, ako sa narušenie územnej celistvosti a štátnej suverenity stáva „štandardom“ mimo rámec medzinárodného práva (?)
  • „Téma Krymu nie je otázkou teritoriálnej suverenity ale podstatou národnej jednoty“, vyhlásil ruský prezident (http://tass.ru/en/russia/783607?ref=mpm)
  • Postupné mediálne „precitnutia“ nám spresňujú obraz o operácii za Krym: na začiatku to nezačali miestni ľudia, ale rozhodlo sa o tom v Moskve na stretnutí prezidenta s predstaviteľmi silových rezortov a spravodajských služieb, so zbraňou v ruke sme nevideli len občanov túžiacich po pripojení k Rusku, ale aj „zelených mužíčkov“, neboli len ruskí vojaci na dovolenke, ale aj príslušníci špeciálnych síl GRU, najprv tam vlastne vojaci neboli a neskôr v Moskve udeľovali vojenské vyznamenania za účasť v Krymskej operácii… obdobne asi bojuje väčšina ľudu Donecka a Luhanska za „svoje záujmy“ …

(http://www.teraz.sk/zahranicie/rusko-ukrajina-janukovyc-film-zabitie/125124-clanok.html)

  • Len nedávno sa predstavitelia NATO a Ruskej federácie verejne „pohádali“ o dianí na Ukrajine počas diskusie na každoročnom podujatí organizácie German Marchall Fund a pod.

(http://www.sme.sk/c/7710179/lidri-ruska-a-nato-sa-v-bruseli-verejne-pohadali.html).

  • Nedávna previerka Severnej flotily a vojsk Západného vojenského okruhu Ruskej federácie bola demonštráciou odhodlania a odstrašovania v súvislosti s paralelnými aktivitami armád NATO vo východnej Európe. V jednom ruskom spote v minulosti bolo konštatované, že vojak námornej pechoty si nestihne ani umyť zuby a rakety ISKANDER doletia z Kaliningradu do Warszawy… Manévre trvali päť dní. Zúčastnilo sa na nich takmer 38 000 vojakov, 3 360 vozidiel,41 vojnových lodí, 15 ponoriek, 110 lietadiel a vrtuľníkov. Také „cvičenia“ budú pokračovať na oboch stranách…
  • Karpatskí Rusíni volajú po autonómii a oporu hľadajú v Rusku. Gecko sa označuje za premiéra Podkarpatskej Rusi, ktorá v medzivojnovom období patrila Československu. Kvôli podozreniu z ohrozovania územnej celistvosti Ukrajiny po ňom pátra ukrajinská polícia. Za nimi môžu prísť aj predstavitelia Maďarskej menšiny a môžu si Ukrajinu „rozparcelovať“…

(http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/348703-karpatski-rusini-volaju-po-autonomii-oporu-hladaju-v-moskve)

  • Oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny sa využívajú na politizovanie témy, nesporne je potrebné sa s úctou a poďakovaním pokloniť všetkým obetiam druhej svetovej vojny, ale nie zamávať vojenskej prehliadke súčasných ozbrojených síl. Naša štátnosť je postavená na anfitašistickom odkaze.
  • jednodňová konferencia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe „Bezpečnostné dni“ vo Washigtone D.C. dňa 17. marca 2015 sa o.i. vrátila k základným princípom Euro-Atlantickej bezpečnosti.

(http://www.osce.org/secretariat/144626)

  • Žiadame zaistenie Európskej bezpečnosti ale nie sme ochotní znášať náklady: Výbor pre zahraničné veci Európskeho parlamentu pripravil 5.3.2015 „Návrh správy o vplyve vývoja na európskych obranných trhoch na bezpečnosť a obranné schopnosti v Európe“, kde nie sú lichotivé konštatovania…:“..zostáva znepokojený rozsiahlymi a veľmi nekoordinovanými škrtmi v obranných rozpočtoch väčšiny členských štátov; zastáva názor, že nedostatočná koordinácia ohrozuje Únie, a to uvoľňovaním strategických aktív a schopností a stratou príležitostí, ktoré by koordinácia obranných politík a zhromažďovanie a spoločné využívanie obranných aktív mohla priniesť, čo sa týka napĺňania strategickej autonómie EÚ, bezpečnosti dodávok a obrany jej občanov a záujmov…“.

(http://www.europarl.europa.eu)

 

Nedávno mi jeden čitateľ v rekcii na príspevok https://dennikn.sk/blog/hybridne-myslenie-a-hybridna-vojna-pre-vojakov-aj-nevojakov/ napísal, že „Získať si srdcia – nebezpečná zbraň. Silná myšlienka“. Snáď to pochopíme aj ďalší a prediskutujeme aj na vyššej úrovni ako je občan, samozrejme v prospech občana…

Ilustračné foto p. Ladislav Hunyady Sr., Košice – sídlisko Ťahanovce

Teraz najčítanejšie