Denník N

Živnostníkov namiesto policajtov

Kto si myslí, že policajtov potrebujeme na zvýšenie bezpečnosti, sa mýli tak isto ako ten, kto si myslí, že si to myslí Robert Fico. Ten predsa tiež nie je padnutý na hlavu. Dobre vie, že na Slovensku nemáme fakticky žiadnych migrantov, a teda hrozby plynúce z nich sú virtuálne. Aby to aj tak ostalo, je dôležité odmietať kvóty a iné formy prerozdelenia migrantov. To sa však robí politicky a nie policajným štátom.

 

Pri najlepšej vôli si neviem predstaviť, ako nás dodatočných 2500 skutočných policajtov bude chrániť pred migrantmi, ktorých tu nemáme. Ale veľmi dobre si viem predstaviť, ako nás dodatočných 2500 policajtov bude buzerovať. Ako sa ešte viac zvýši počet dopravných kontrol, ako budú postávať na nerizikových úsekoch a udeľovať drastické pokuty a ako dopravné hlásenie zaberie ešte viac času. To všetko si veľmi dobre viem predstaviť, ale fakt si neviem predstaviť, ako nás majú chrániť pred niekým, kto tu nie je. A ak by náhodou naozaj bolo zopár policajtov potrebných na zvýšenie bezpečnosti, dostatočne veľa sa ich celý život zašíva so zbraňou na opasku v rôznych kanceláriách.

Výdavky na Verejný poriadok a bezpečnosť máme výrazne vyššie, ako priemer EÚ a aj vyššie ako ostatné krajiny V4, ako vidieť z tejto tabuľky:

podiel z HDP
Slovenská republika priemer V3 priemer „smart countries“ priemer EÚ 28
Spolu 41,0% 44,6% 48,2% 48,6%
Všeobecné verejné služby 5,5% 6,9% 6,7% 6,8%
Obrana 1,3% 1,0% 1,1% 1,4%
Verejný poriadok a bezpečnosť 3,3% 2,0% 1,3% 1,8%
Ekonomická oblasť 3,3% 5,6% 4,4% 4,3%
Ochrana životného prostredia 0,9% 0,9% 0,5% 0,8%
Bývanie a občianska vybavenosť 0,7% 0,8% 0,5% 0,7%
Zdravotníctvo 7,5% 5,7% 6,9% 7,2%
Rekreácia, kultúra a náboženstvo 1,3% 1,3% 1,7% 1,0%
Vzdelávanie 5,0% 5,1% 6,4% 5,0%
Sociálne zabezpečenie 12,3% 15,4% 18,7% 19,6%

 

Zdroj: Eurostat (COFOG), http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/data/database. Údaje sú za rok 2013. Smart Countries: Švajčiarsko, Nórsko, Dánsko, Švédsko, Island, Fínsko.

Lenže na celú vec sa treba dívať úplne inak. Po týždňoch a týždňoch strašenia teroristami (pričom jediných teroristov, ktorých na Slovensku máme, dovliekol Fico osobne výmenou za fotku s Obamom) musí nasledovať akože nejaký odvážny Ficov počin. Že aha, hrdina sa nebojí. Nielenže spraví 1000 klikov, ešte aj zamestná 2500 policajtov. Okrem toho, ďalších 2500 policajtov je aj ďalších 2500 pracovných miest, aj to vylepší nejakú štatistiku, nejaký volebný sľub a občania závislí na štáte sú ešte aj poslušnejší.

Kto to však zaplatí? Určite nie Robert Fico, ani Kažimír s jeho báchorkami o nájdenej miliarde, ani štát a tiež nie Európska únia. Zaplatia to občania, ktorí tvoria reálne hodnoty formou rôznych daní, napríklad živnostníci. Tí po posledných „darčekoch“ socialistickej vlády určite jasajú od radosti, skvele sa im darí, no tak môžu zaplatiť zopár policajtov navyše.

V každom prípade si treba uvedomiť, že policajti neprispievajú do štátneho rozpočtu, ale z neho čerpajú. Robia to s obľubou všetky ľavicové vlády – čím viac peňazí vybrať vo forme daní od tých, ktorí ich vytvorili a rozdeliť ich nejakým spôsobom tým, ktorí ich nevytvorili. Je nad slnko jasnejšie, že spoločnosť len z prerozdeľovania (z viac policajtov, zo sociálnych balíčkov, z eurofondov…) dlhodobo nevyžije.

Aká je teda alternatíva? Jednoduchá. Peniaze určené pre policajtov najvhodnejším možným spôsobom od ľudí nevybrať. Napríklad nižšou Rovnou daňou (zavedenie poctivej Rovnej dane na úrovni 15 percent by stálo toľko, čo Ficov tretí sociálny balíček). Alebo napríklad menej zaťažiť odvodmi živnostníkov. Za 100 miliónov eur, ktoré má 2500 policajtov (a stovky vojakov, k tomu výstroj a výzbroj) stáť, by napríklad bolo možné zrušiť minimálne odvody pre živnostníkov. To by reálne pomohlo viac než 50 tisíc živnostníkom a navyše malo dlhodobý prínos vo forme menej nezamestnaných a pod.. Za posledné roky bolo vrátených tisíce živností, lebo mesiac čo mesiac museli platiť takmer 200 eur na odvodoch, aj keď nemali žiadne tržby. V tomto sa náš štát správa horšie ako klasická mafia, ktorá predsa len nevyberala peniaze od podnikateľov, ak ich preukázateľne nemali.

Zrušenie minimálnych odvodov živnostníkov by bola skutočná motivácia pre ľudí, ktorí chcú tvoriť hodnoty – vyberali by sa od nich len tie odvody, ktoré zodpovedajú ich reálnym príjmom. Som presvedčený, že tisíce ľudí by skúsilo podnikať, čo je vždy lepšie, ako byť na nejakej forme podpory a závislý od štátu. Lenže je tu jeden háčik: Ľudia, ktorí si dokážu zarobiť sami a nie sú odkázaní na almužny od štátu, sú nezávislí a to bola pre komunistov vždy strašidelná predstava.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.