Denník N

Životné prostredie nesmie byť biznis – biznis pre životné prostredie?

Včera pán Juraj Droba uverejnil blog s názvom Životné prostredie nesmie byť biznis. Potešila som sa. Konečne si niekto v tomto predvolebom zápale spomenul, že nežijeme vo vzduchoprázdne, ale na planéte Zem, ktorá má svoje limity, z ktorých niektoré sme už prekročili.
Reč nie je len o klimatickej zmene, ktorá nie je len vedeckým problémom, a ktorej dnešné ne-riešenie ovplyvní to, ako bude vyzerať naša Zem v budúcnosti. Ani zďaleka… (ale o tom niekedy inokedy).

Reč je o tom, že až na pár výnimiek, o životnom prostredí „reč nie je“! Nie je o ňom počuť – vo verejnom priestore, v médiach, politických programoch strán…  A teraz nemyslím návrhy, ktoré podporujú výstavbu 1000km cyklistických chodníkov v slovenských mestách. To je síce tiež veľmi chvályhodné (a nepochybne pomôže preplnenosti a znečisteniu miest), ale neponúka to systémové riešenie zavedenia adaptačných mechanizmov, ktoré potrebujeme. Pán Droba píše: „Mám pocit, že kým nejde o biznis, životné prostredie nikoho nezaujíma“. Áno, nie je ďaleko od pravdy. Bohužiaľ v slovenských podmienkach, je tu krajina a životné prostredie pre biznis, v ktorom prevláda mentalita drancovania. Ono to funguje však aj opačne a biznis môže viesť k ochrane a revitalizácii  krajiny (príklad).

Primárna motivácia ľudskej práce však vždy bude zabezpečiť (si) lepšiu kvalitu života, bez zdravotných rizík a ohrození. Bez biznisu adaptácia nie je možná. Revitalizácia prostredia, výroba a využívanie nových technológií, ekologické poľnohospodárstvo, ekoturizmus atď. dokážu zabezpečiť nové pracovné miesta aj v zaostávajúcich regiónoch, v prípade, že to budú odvetvia príťažlivé pre podnikateľov. Pre biznis, ktorý dokáže vytvárať hodnoty a nezanecháva za sebou krvavú stopu na tvári planéty osude vašich detí a vnúčať.

Stopercente súhlasím s tými, čo volajú po akcií jednotlivca a veľmi si vážim ľudí, ktorí sa snažia žiť tak, aby prírodu neznečisťovali a nedrancovali. Len tak ďalej. Ale nesmieme zabúdať, že je treba vytvoriť podmienky tým, ktorí to tak nemajú. Preto je škoda, že tu neexistuje (ani náznak záujmu o) nastavenie takých (systémových zmien a) podmienok pre podnikateľov, obce i spotrebiteľov, aby bolo výhodnejšie, jednoduchšie a lacnejšie byť ekologickí a podieľať sa svojou prácou na ochrane životného prostredia a adaptácií na klimatické zmeny.

Teraz najčítanejšie