Denník N

Zlaté pravidlá štátnej správy III.

Machiavelizmus a byrokracia sú veľmi mocné zbrane. Brániť sa dá najlepšie tak, že im rozumieme. Aspoň je to dobrý začiatok. Ponaučenia z knižiek, na ktorých som sa vtipným spôsobom niečo naučil. Dnes je tu tretie pokračovanie. Témou sú štandardné výkrutky sú situácií, kedy je potrebné byť aj lojálny, aj diskrétny, aj si splniť povinnosť a ešte aj zákon neporušiť. Opäť platí, že situácie sú len hypotetickým príkladom a podobnosť s realitou musí byť určite čisto náhodná.

Dnes teda pokračujeme po I. a II. dieli.

Pomerne ľahko sa vám môže stať, že by ste mali byť lojálny dvom stranám. Napríklad keď ste osobným tajomníkom ministra (ktorého kariéra väčšinou netrvá dlhšie ako rok) a zároveň chcete urobiť kariéru v štátnej správe, ktorej hlavní predstavitelia môžu mať úplne iné záujmy ako politici. Môžu vás pomerne ľahko pritlačiť do kúta s tým, že si budete musieť vybrať, koho budete kryť a jednej strane vyzradiť dôverné informácie. Vtedy pomáha tzv. hypotetická otázka, kde sa opýtate tej strany, ktorej chcete vyzradiť informácie, na to, čo by ste mali robiť v tejto situácii. Všetko môžete presne opísať a pritom to stále ostáva len hypotetická situácia, ktorá z realitou akože nemá nič spoločné. Koza celá aj vlk sýty resp. lojalita zachovaná a tajomstvo neporušené. Aspoň formálne. Je nevyhnutné, aby sa rozprávalo v hádankách, pretože tak sa nedá nič dokázať. A oficiálne samozrejme nikto nič nepovedal, pretože by to bolo neetické, na čom sa určite všetci zhodnú. Ten kto chce mať prehľad a byť krytý, musí vedieť rozmýšľať.

Tiež existuje elegantný spôsob ako si splniť svoju povinnosť a upozorniť na záležitosť, kde by možno aj bolo dobré konať. Zároveň však tak, aby sa nič nepodniklo. Teda: upozorniť tak, že to nepovedie k nijakej akcii, naznačiť, že by mal konať niekto druhý a ešte do toho vsunúť, že to aj tak k ničomu asi nebude. Napríklad: „Prostredníctvom osobného kontaktu som zistil informáciu, ktorá naznačuje určitú nezrovnalosť spadajúcu pod (doplňte paragraf). Prima face dôkaz (zistený po osobnom prešetrení) naznačuje, že by situácia mohla vyžadovať ďalšie šetrenie k zisteniu, či by malo byť začaté vyšetrovanie. Ale chcel by som zdôrazniť, že informácia je obmedzeného rozsahu a dokázať ju s dostatočnou istotu by mohlo byť náročné.“

Ak sa vás priamo pýtajú a vy nechcete povedať pravdu, nesmiete klamať, ale nemusíte odhaliť pravdu. Napríklad: „Bude to drahé?“ Odpoveď: „Snáď nie…“ Podobne ak chcete vypustiť dezinformáciu, môžete povedať „pokiaľ viem“ čím nevylučujete, že sa môžete mýliť. Ale to nikto nevie, možno že je to nakoniec pravda…

Je krásne, keď sa dvaja muži, ktorí chcú zdiskreditovať niekoho tretieho, aby blokovali jeho plán rozprávajú o celej veci úplne otvorene a popri tom zdôrazňujú, aký by to bol absurdný nápad, čo všetko by mohol únik informácií tlači spôsobiť a ako napriek tomu, že sú za slobodu informácií (keď je to v ich záujme) by nechápali, ako by to mohol niekto s kľudným svedomím urobiť. A že ani vo sne by jeden druhého nepožiadal, aby takúto informáciu podsunul novinám, hlavne ak ide o dôvernú DEZinformáciu. Ak by sa na to prišlo, vždy je možné povedať, že novinárom nikto nič nezhodil, len ich dôverne informoval.

Problémoví členovia štátnej správy nepatriaci k ministerstvu majú vždy pridelené vládne vozidlá. Počíta sa s tým, že šoféri budú hlásiť, kde jazdia. Už len kvôli tomu, aby vykázali najazdené km. Okrem toho, pasažieri si často nedávajú pozor na jazyk a zabúdajú na to, že čo sa hovorí vzadu v aute, je počuť aj vpredu. Šoféri sú preto cenným zdrojom informácií. S ktorými obchodujú.

  • Informačná Hlava XXII: ak sa sťažujete, že nemáte všetky informácie, tak vás zasypú všetkými irelevantnými informáciami a nebudete vedieť, kde vám hlava stojí
  • Stály tajomník potrebuje vedieť všetko, aby vedel posúdiť, čo potrebuje vedieť a čo nie. Zároveň rozhodne, čo minister nepotrebuje vedieť (pretože by to nebolo vo verejnom záujme)
  • Krajina je riadená ministrami, ktorí svoje rozhodnutie vyzerajú z rôznych návrhov, ktoré im pripraví ministerstvo. Tak môže ministerstvo dozrieť na to, aby minister smeroval k správnemu riešeniu. Teda k všeobecne prijateľnému riešeniu.
  • Informácie sa nestrácajú, oni sa archivujú (tak aby ich nikto nenašiel)
  • Ak je nevyhnutné vytiahnuť nejaký spis a je nutné, aby bol „očistený“ o určité záležitosti, stačí ak odstránime:
    • Malý počet tajných dokumentov
    • Niekoľko dokladov, ktoré tvoria súčasť spisov, ktorých obsah je dôverný
    • Korešpondencia, ktorá zmizla napríklad pri povodni v roku 1967
    • Niektoré doklady, ktoré sa stratili pri sťahovaní
    • Štandardne skartovaných dokumentov, ktorých publikovanie by mohlo viesť k urážke na cti alebo odhaleniu dôverných skutočností alebo kompromitovaniu vlády spriatelených zemí
    • pokojne sa môže stať, že fascikel nakoniec ostane prázdny

Pokračovanie o týždeň :)

P.S.: Zdroj obrázku: apievangelist.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Mikulík

Som slušný človek s veľkou hubou :) (dovolil som si citovať klasika).