Denník N

Známy šarlatán „Bádateľ“, ktorý žije v Londýne, šíri nebezpečné bludy, nemá rád Kisku a fandí Kotlebovi

Poznajú ho mnohí, hoci jeho skutočná identita je utajená. Vyštudovaní lekári a medicínski odborníci si pri čítaní jeho článkov trhajú vlasy, obdivovatelia „alternatívnej medicíny“ zdieľajú a šíria jeho bludy na sociálnych sieťach. A ten, ktorý si hovorí Damián Bádateľ, alebo Damián Kuzmovič, si spokojne mädlí dlane a zarába na šírení nezmyslov a predaji, v lepšom prípade neškodných, placebo produktov, ktoré sa tvária ako zázračný liek.

„Damián bádateľ“ má na Facebooku profil Damián Kuzmovič.

V skutočnosti sa volá Marek Vojčík. Zaujímavé sú ním uvádzané údaje o vzdelaní a zamestnaní, ktoré zverejnil na týchto dvoch profiloch.

Pri nahliadnutí na jeho profil je evidentné, že tento štíhly, mladistvo pôsobiaci štyridsiatnik, pochádzajúci z východného Slovenska, sa rád fotografuje. Napríklad aj na podujatiach rôznych alternatívcov.

Alebo s členmi gréckokatolíckej komunity žijúcej v Londýne a príležitostne aj s členmi jej cirkevnej hierarchie. Bolo by zaujímavé vedieť, či veriaci z tejto komunity vedia niečo o šarlatánskej a obchodnej činnosti pána „Bádateľa“? A ak vedia, či si uvedomujú aké fatálne môžu byť dôsledky jeho „odbornej medicínskej“ pomoci v prípade ľudí s vážnym ochorením. Slovenskí biskupi, ktorí boli na stretnutí európskych biskupov gréckokatolíckych cirkví v Londýne a pri tejto príležitosti navštívili aj slovenskú gréckokatolícku komunitu o tom samozrejme nemôžu mať ani tušenie.

Nemá nielen medicínske, ale ani žiadne vysokoškolské vzdelanie a podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, pracuje ako zdravotník či ošetrovateľ na psychiatrickej klinike. To mu však nebráni tváriť sa ako naslovovzatý medicínsky odborník. Metóda, ktorú používa je jednoduchá. Môžeme si ju ozrejmiť  napríklad pomocou tohoto prípadu, ktorý riešili „Slovenskí skeptici“ ešte v roku 2015. Martin si všimol, že Bádateľ Vojčík kopíruje vysoko virálne zahraničné články a publikuje ich na svojej stránke.

Marek doplnil, že stačí letmý pohľad na jeho web „a je jasné, že sú to len PR články aby predali tých pár blbostí čo ponúkajú.“ Kvôli korektnosti treba dodať, že Bádateľ ponúka aj vitamínové preparáty či výživové doplnky, ktoré sú už bežné aj v tradičných lekárňach, prisudzuje im však neadekvátnu účinnosť pri liečbe nebezpečných ochorení.

A Miroslav už iba dodal, že to čo Bádateľ ponúka „S bádaním ako ho chápu skeptici nemá nič spoločné a ako obyčajne je to zmes poloprávd, lží, vyslovených aj nevyslovených nezmyslov.

MUDr. Maroš Rudnay, jeden zo skupiny Lovci šarlatánov, ktorí odhaľujú a vyvracajú rôzne bludy šírené nezodpovednými podvodníkmi, napísal „Pozri si www.lovcisarlatanov.sk … máme tam veľkú kopu jeho článkov rozobratých … miestami nám vlasy vstávali dupkom …  je to najhoršia šarlatánska stránka na slovenskom internete.

Pridal aj odkaz na článok, ktorý vyvracia jedno z lživých tvrdení Bádateľa.

Vojčík má niekoľko webových portálov. Najznámejší je Bádateľ.net, ktorý údajne vznikol „za účelom sprostredkovania informácií slovenskému čitateľovi, aby mal prehľad o možných alternatívnych spôsoboch liečenia.“ Ale ak sa pozrieme na to, čo portál ponúka, je evidentné, že vznikol hlavne kvôli zárobku z predaja rôznych produktov. Portál ponúka okrem článkov o zdravej životospráve či zdravej výžive, aké bežne publikujú aj rôzne lifestylové časopisy aj texty obsahujúce vyslovené nezmysly a odporúčania, ktoré majú potenciál reálne ohroziť zdravie či životy nemocných ľudí.

Okrem webového portálu existuje na Facebooku stránka Bádateľ.net, kde okrem publikovania rôznych pavedeckých zlátanín, ponúka na predaj rôzne produkty a z času na čas pridáva aj politické komentáre.

V júli 2012 zahájil Vojčík – Bádateľ kampaň „Za pravdu v medicíne.“ Lekárov a modernú medicínu obviňuje zo šarlatánstva a pripisuje im vinu za smrť ľudí, ktorí podstúpia nimi ordinovanú medikamentóznu liečbu.

Z rovnomennej stránky vtedy pridával aj komentáre, v ktorých opisoval ako za tri týždne vyliečil človeka chorého na rakovinu chemickým rozpúšťadlom MMS – Miracle mineral solution. „Nasadil som mu liecbu pomocou MMS, asi do 3 tyzdnov mu zmizli vsetky nadory, ktore mal na tele. Okrem otvarania ust nedokazal hybat ani prstami na nohe. Je velka skoda ze ho liecili na onkologii, kde mu vobec nepomohli. Nakoniec zomrel na zapal pluc, kedze takyto jedinec je velmi nachylny a nestiha vylucovat metastazy z tela…“ Bádateľ Vojčík síce tvrdí, že ten človek zomrel na zápal pľúc, ale otázka či mu na druhý svet nepomohla skôr šarlatánom aplikovaná „liečba,“ je plne relevantná.

Vojčíkovým novším portálom je Vedomec, ktorého náplň je prakticky rovnaká ako u Bádateľa.

Malá ukážka z Vedomca.

A tiež existuje aj na Facebooku s názvom Kampaň za pravdu v medicíne – Vedomec.com.

Vytvorenie stránky zdôvodnil vo februári 2015 v tomto pozoruhodnom texte, kde sa od svojej vlastnej stránky Bádateľ prakticky dištancuje, pričom tvrdí, že na nej nemôže pôsobiť už od 5.2.2014 a uvádza, že je to dočasné. Zaujímavý je najmä tento odsek: „Distancujeme sa najma od odkazov na neklinicke vyzivove doplnky nizkej a irelevantnej potencie, na ktore su odkazy za mnohymi clankami, podporenymi kredibilnou literaturou a referenciami v oblasti vyzivovej mediciny.“ Prečo sa náhle pán Bádateľ takto dištancuje od vlastnej stránky a vlastných odporúčaní? Napadne aj vás jediné, že si vytvára akési alibi? V súvislosti s tým by ma zaujímalo či Bádateľ vrátil peniaze utŕžené za „neklinicke vyzivove doplnky nizkej irelevantnej potencie“ neborákom, ktorým ich predtým odporúčal a ktorí si ich objednali a zaplatili.

Na stránku pozýva záujemcov aj na svojom súkromnom profile.

A aby toho nebolo málo, je tu ešte webový portál DamianVit, ktorý tiež ponúka predaj produktov a poradenstvo.

A samozrejme aj stránka na Facebooku s názvom DamianVit – Natural Health Service.

Konzultácie propaguje aj na profile Damian Kuzmovic.

Svoje články publikuje ako Damián Kuzmovič aj na portáli ZDRAVIE.SK, kde ale na rozdiel od jeho stránok, nechýba upozornenie: „Autor nie je lekársky, alebo zdravotnícky školený odborník.

Už v roku 2009 s nickom Damian Kuzmovic ponúkal v diskusii pod článkom na SME pomoc pri liečení rakoviny: „Katka napis mi ak potrebujes pomoc pri liecbe dcerky. Tu je o tom zbytocne pisat, kedze su tu individua z onkologie. Okrem toho, dolezite prispevky su cenzurovane a mazane… Tiez poznam osobne najmenej dve deti, ktore ochoreli na rakovinu do par tyzdnov po podani vakciny. Nehovoriac o detoch, ktore boli zdrave a zrazu po vakcine ochoreli na cukrovku autizmus ci epilepsiu.

Veľmi aktívny je v antivax hnutí.

Šíri nebezpečné bludy o rakovine.

Píše aj o Juvenilnej justícii a osočuje oponentov. Zmienenej problematike sa venuje napríklad tento blog, ktorý popisuje návštevu Barnevernu v Nórsku a vyvracia Bádateľom a inými šírené bludy.

Vyzýva k podpore konšpiračného internetového rádia Slobodný vysielač.

Evidentne ho oslovil aj známy šíriteľ konšpirácií Tibor Rostás a jeho produkcia.

Dlhodobo žije vo Veľkej Británii, ale hoci je sám imigrant, nezabudol sa pochváliť, že hlasoval za brexit.

V prezidentských voľbách v roku 2014 podporoval Helenu Mezenskú.

No nepáči sa mu právoplatne zvolený prezident Andrej Kiska. Podpísal petíciu za jeho odvolanie, obviňuje ho zo všetkého možného a porovnáva ho s „proslovensky a proslovansky“ orientovaným Kotlebom a hovorí o „fašistickej (pseudo)demokracii.

Páči sa mu ale iný prezident – Vladimír Vladimírovič Putin.

A najväčšie sympatie chová evidentne k bývalému vodcovi Slovenskej Pospolitosti a predsedovi strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Mariánovi Kotlebovi.

Na záver iba toľko. Neviem či Marek Vojčík skutočne verí nebezpečným bludom, ktoré šíri a neuvedomuje si, že svojimi radami ľuďom v skutočnosti nielenže nepomáha, ale môže reálne ohroziť životy vážne chorých ľudí. Napriek tomu, že ide o skutočne vážne veci odporúčam prečítať si, ako sa s Bádateľom vysporiadal vo vtipnom texte Dailymale. Stojí to za to.

Doplnené 14.11.2017 o 0:55

Po uverejnení blogu si Marek Vojčík uzavrel Facebookový profil a vymenil profilovú fotografiu. Jediné čo zostalo viditeľné sú skupiny, ktorých je členom. Ale aj to má určitú výpovednú hodnotu.

Cez register nmc.org.uk nie je problém zistiť, že Marek Vojčík je registrovaný ako „mental health nurse.“ Verím že jeho aktivity budú zaujímať Royal College of Nursing.

Doplnené 14.11.2017 o 13:00

Marek Vojčík, ktorý ma dnes na svojom profile zablokoval, včera z profilu Damián Kuzmovič napísal komentár na stránku Lovci šarlatánov, kde okrem iného píše: „Ale najviac absurdne je spajat ma so strankou a administratorom Badatela. Ja a kampaň za pravdu v medicine – Vedomec.com NEMA NIC SPOLOCNE S BADATEL.“ Píše, že článok sa mu zdá trápny a obsahuje bludy. Čo sa týka bludov, má pravdu, Tých je tam naozaj požehnane. Tých, na ktoré som v blogu poukazoval a ktoré on sám dlhodobo publikuje.

Pán Vojčík má asi zlú pamäť, veď práve na portáli Bádateľ začal svoju „Kampaň za pravdu v medicíne.“ Tú, v ktorej neskôr pokračuje na novšom portáli Vedomec. Niečo o Bádateľovej kampani „za pravdu v medicíne“ a jej úrovni napísali aj MUDr. Maroš Rudnay a MUDr. Kamil Knorovský. Ich články sa skutočne oplatí prečítať. Pán Vojčík tiež evidentne nevie, že hoci v súčasnosti Bádateľ uvádza kontaktnú adresu na osobu menom Ing. Jozef Buzgo, v archíve sa dajú dohľadať aj staršie údaje. A tam figuruje e-mailová adresa [email protected] a hneď vedľa je reklama na internetový obchod s doplnkami stravy DamianVit – Natural Health Service. Takto vyzeral odkaz na kontakty 13.3.2014

Takto po čiastočnej úprave 22.11.2014. Vidíme, že kontakt [email protected] stále platí pre: otázky k liečbe ochorení, zdravotná poradňa a objednávky na DamianVit. Len obchodné otázky a reklamu prevzal Ing. Jozef Buzgó. A hoci sa Damián, ako je v blogu uvedené, zvláštnym spôsobom 6.2.2015 na stránke Vedomec od Bádateľa dištancoval a tvrdil, že na stránke nepôsobí už od 5.2.2014, uvedená kontaktná adresa a odkaz na jeho internetový obchod ho usvedčujú z toho, že nehovorí celú pravdu.

A pán Damián zabudol aj na takú jednoduchú vec, že adresa jeho Facebokového profilu je https://www.facebook.com/damian.badatel.sk

Doplnené 16.11.2017

Marek Vojčík, alias Damián Kuzmovič, bol v pravidelnom kontakte aj s ďalšími známymi postavami z antivax a konšpirátorskej scémy. Tento e-mail, z už známej adresy [email protected], napríklad adresoval Gabrielovi Tomášovskému, Petrovi TuhárskemuNorbertovi Lichtnerovi, ktorý vtedy pôsobil v Slobodnom vysielači. Konečne, Marek Vojčík pred časom redakciu konšpirátorského rádia navštívil. A častým hosťom rádia je aj Peter Tuhársky.


A Vojčíkove alter ego, Damián Bádateľ Kuzmovič sa náklonnosťou k Slobodnému vysielaču tiež netají.

Netuším čo ho k tomu viedlo, ale Marek Vojčík, alias Damián Kuzmovič, mi dnes poslal žiadosť o priateľstvo. Ďakujem, pán Vojčík, ale so šarlatánmi sa nepriatelím ani virtuálne.

Doplnené 18.112017

Marek Vojčík sa hlási k stránke Vedomec: „Mily Jan, chcel si tym nieco povedat. Ja mam, a to mnohi v mojom okoli vedia, co-to docinenia s Kampaň za pravdu v medicíne – Vedomec.com a nemam s tym problem. To, co pre Vedomca robim, robim rad a nehanbim sa za to.

Pritom 24.12.2013 Marek Vojčík na svojej stránke Kampaň za pravdu v medicíne – Vedomec.com, doslovne napísal: „Všetkým priaznivcom FB stránky The Campaign for Truth in Medicine – Kampaň za pravdu v medicíneako aj www.badatel.sk rovnako, ako aj naším neprajníkom, prajeme krásne prežitie Vianočných sviatkov, bohatého Ježiška a veľa zdravia…“ čím sa vtedy bez akýchkoľvek pochýb priznal k spojeniu s portálom Bádateľ.

Aj Vojčíkov Vedomec sa hlási ku konšpiračnému rádiu Slobodný vysielač a k ľuďom z antivax  scény ako Renáta Krausová, šéfredaktorka časopisu Dieťa, ktorá bez zábran šíri rôzne bludy týkajúce sa očkovania a jeho súvislosti s autizmom, či k známemu šarlatánovi bez medicínskeho vzdelania, Ing. Mariánovi Fillovi, absolventovi štúdia na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity .

Bez dávno vyvrátenej Wakefieldovej „štúdie“ sa samozrejme nezaobíde žiadny renomovaný šarlatán.

Rovnako ako žiadny konšpirátor bez mýtov o útokoch na World Trade Center v New Yorku z 9.11.2001

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.