Denník N

Zničia barbari Rím?

Teroristické skupiny pôsobiace na území Sýrie a Iraku, si zdá sa  dali za cieľ vyhnať čo najviac ľudí do Európy. S odkazom, “dúfame, že budete šíriť nami spôsobený chaos aj tam“. A darí sa im to, bohužial. Európania pod tlakom, či už ekonomickej krízy a s tým súvisiacej krízy gréckej a teraz aj za zvýšeného napätia spôsobeného masívnym prílivom utečencov z blízkeho východu, ako aj zo severu Afriky odkrývajú masky.  A z pod masiek vylieza niečo iné, než niektorí z nás čakali.

Z Nemecka, ťahúňa európskej ekonomiky sa obrazne povedané z večera do rána stala svetová veľmoc. Nie počtom jadrových zbraní a šírením utrpenia vo svojom okolí, ako si veľmoc predstavujú povedzme v Kremli, ale prejavom ľudskosti a solidarity. Je jasné, že ľudí, ktorí prišli o všetko láka do Nemecka predovšetkým jeho bohatstvo. Dúfajú, že sa z toho bohatstva niečo ujde aj im. Ale spôsob, ako Nemci prijali zodpovednosť  a sú ochotní týmto nešťastníkom pomôcť, nám ukazuje aká bude Európa 21 storočia. Že to nebude o výrobe áut, alebo o pestovaní zemiakov, ale predovšetkým o nájdení správneho miesta na život, pre nás všetkých, ktorí nežijú život aký by mohli preto, lebo  … .

Ak dejiny Nemecka  určovali silní muži, ako boli Otto von Bismarck, Konrad Adenauer alebo Helmut Kohl, tak dnes sa k nim pridala aj jedna žena.  Angela Merkelová, spôsobom ako vedie Nemecko v tejto nepokojnej dobe dokazuje, že uplynulé roky kríz ju zocelili a je pripravená dnešnej kríze nielen čeliť, ale ju aj riešiť.

Staroveký Rím bol magnetom pre všetkých z vtedajšieho sveta,  Nemecko a jeho „soft power“ je nádejou na nový život pre mnohých v súčasnosti.

A Európu rozdelenú a znovu spojenú na mnoho spôsobov, dnes zas rozdeluje hranica pri meste Aš. Na Európu zodpovednú, hlásiacu sa k ľudským hodnotám na jednej strane a primitívnu na strane druhej, ktorej neokomunistický vládcovia neschopní čeliť dnešným výzvam, dokážu okolo seba šíriť len nenávisť a strach,  dávajúc tým najavo  svoju malosť a zbytočnosť.

Teraz najčítanejšie