Denník N

Zo svine na hrdinu alebo ďalšia minipanoráma knižných zakopnutí

Striktne študijne zameraných BodyArt Press, otvorene fašistických Guidemedia alebo koncentrovane konšpiračných Eko Konzult sme si už predstavili. Pomyselný knižný smrťák, vyvolávač dávenia či tabletku na extrémne zvýšenie krvného tlaku máme teda za sebou.

Zdroj: memegenerator.net

Bol by ale omyl myslieť si, že vydavatelia alebo distribútori nedokážu zo svojho klobúka vytiahnuť ďalšieho dávno zdochnutého, poriadne rozloženého a splesnivelého králika. Poďme sa pozrieť na niekoľko takýchto smradľavých kúskov.

 

Priekak u Naše Vojsko

Som veľkým fanúšikom histórie, obzvlášť tej vojenskej. Prirodzene okukávam a listujem aj tituly od Naše Vojsko. Nejaký čas dozadu sa nepekne zviditeľnili hrnčekmi a iným merchom s nacistickými pohlavármi, vrátane samotného Führera osobne. Vtedy som si povedal, ok, toto prestrelili, hádam dostanú do budúcna rozum.

Zdroj: vyd. Naše Vojsko

Prešiel nejaký čas a puf, Kajínek na šálke! No to ma pos**… Rovno môžu pre slovenských zákazníkov spraviť hrnčeky s Tisom, Machom, Tukom alebo Kotlebom a 14/88, isto by išli na dračku.

Zdroj: vyd. Naše Vojsko

Rozumiem snahe rozšíriť a spestriť svoje portfólium, ale som si istý, že vo vojenskej histórii sa nájde nespočet ľudí viac hodných zobrazenia na tak používaných kusoch riadu. Alebo závidia Guidemedii ich nazi fanklub?

 

Biznis aj cez komíny – minikauzička Partner Technic

Partner Technic dodáva vcelku fajn veci, mimo iné aj Absynt a ďalšie chuťovky. Skoro vždy sa teším na ich krabice, keďže narozdiel od niektorých iných distribútorov je tam menší podiel „hovadín“. Čím ma ale veľmi nepekne rozladili, je istá časť toho, čo posielajú. Bodyart Press nejako už prehltnem, aj keď ma napína, a to veľmi, napríklad pri tituloch ako je Likvidace bílé rasy, recyklujúca jedno z najpopulárnejších rasistických klišé.

Čo ma ale vyslovene šokovalo, bol výjav v ich stánku na najväčšom slovenskom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2017. Idem si tak od knihy ku knihe, slintám nad absyntovkami a podobne, vidím Eko Konzult, žalúdok sa mi pár razy obráti, ale nič, čo by som nezvládol.

Zdroj: vlastné foto, M.K.

Zbadám novú knižku s Leškom, očumujem ju a listujem, a takto postupne vyčítam písmenká zo Špitzera alebo rozhovory s Fedorom Gálom. V tom zo mňa vyletí, našťastie vďaka všeobecnému hluku na veľtrhu nie až tak počuteľné „No k****, to ma pos**, do p***, toto nemyslia vážne!“ a môj pohľad smeruje k titulu Mor v Rusku od Alfreda Rosenberga. Ak by ste náhodou nevedeli, o koho ide, bol to jeden z hlavných ideológov Adolfa Hitlera, ten, čo všade videl židovské sprisahanie, vrátane vzniku komunizmu/boľševizmu.

Prosím pekne, táto kôpka hnoja len pár desiatok centimetrov od spomínaného Leška, Gála či Špitzera. Irónia ako vyšitá. V priebehu veľtrhu som sa v stánku zastavil viackrát, kuknúť, ako sa „darí“ kopečku. Pracovníci ho pravidelne dopĺňali, paráda, „krásne“ vedieť, koľko vôbec-nie-náckov sa tam pohybovalo.

Zdroj: vlastné foto, M.K.

Naozaj ide Partner Technicu tak veľmi o biznis, že si nemôže dovoliť ukázať pomyselného fakáča aspoň smerom k vyslovene rasistickým a extrémistickým titulom? Či popri dovolenke pre vedenie by už nevyšlo na kávičku na letisku? Že ide o peniaze, je mi nad slnko jasnejšie. Ak to má šéfstvo distribútora na saláme, o to horšie.

Podobne majú niekde asi aj spoločenskú zodpovednosť.

 

Obracia sa Grada na Východ?

Gradu mám stále vcelku rád. Málokto má tak široké portfólium odborných a špecializovaných publikácií na toľko tém a oblastí. Vrátane histórie a military.

Relatívne nedávno začala vo mne vzbudzovať isté obavy o ich činnosť edícia Alferia, čiže hniezdo ezokravín a konšpirácií, pardón, dnes sa to volá „iné, alternatívne názory“, a nie isté írečité slovenské slovo na k. Prežijem, Citadella popri fajn tituloch o holokauste či gulagoch pravidelne produkuje rôzne New Age a iné kravinky.

Zdroj: Grada.cz

Potom sa mi ale do rúk dostala kniha Nezákonné války. Som si viac ako istý, že Veľký Tibike už žhaví kreditku, aby si ju mohol kúpiť. NATO = zlý bakaný agresor, zodpovedný za všetky možné aj nemožné vojny vo svete, bububu! Keby to „bachli“ v rámci Alferie, hvízdnem si „fakit“ a mávnem rukou ako nad toľkými konšpiračnými blábolami. Avšak Nezákonné války „šupli“ do svojho regulérneho portfólia, asi v rámci „prezentovania iných názorov“, čo je dnes iný názov pre „chceme vydať niečo Russian-friendly alebo pre alobalové čapice, ale neradi by sme vyzneli ako blázni, tak sa budeme tváriť ako rytieri slobody slova“.

Je za tým len biznis, alebo už aj Grada vzhliada k báťuškovi Putinovi? Bude sa ich raz týkať tento vtípek?

Správa z Ruska. Lekári museli núdzovo zasahovať priamo v Moskve. Dôvodom bolo, že kapitán Danko, liehový labužník Zeman, akademik Orbán alebo šampión ľudskosti Asad sa Putinovi vopchali tak hlboko, že sa nevedeli dostať von.

Zdroj: BBC

 

Tiso best, Leško komjunist!

Zdroj: vlastné foto, M.K. / vyd. Torden

Každá torta si zaslúži svoju čerešničku, aj tá najplesnivejšia. Vydavateľstvo Torden vydalo veľmi ho*notný titul Slovenské obrázkové dejiny. Obálka vzbudzovala isté nádeje, keďže rovnaký obrázok sa vyskytol na pomerne kvalitnej publikácii Mýty naše slovenské od Premedie, kde sa rozoberajú rôzne populárne prechmaty okolo slovenskej histórie, ktoré stále kolujú medzi ľudom.

Zvonka knižka pôsobila pekne, reku pozriem predslov, ten často prezradí veľa o motiváciách autora alebo kolektívu. Oči mi skoro explodovali, keď som sa dostal na záver úvodu.

Zdroj: vlastné foto, M.K.

Stopercentne okaté a otvorené velebenie Tisa. Ako na potvoru, pár minút po tomto krvný tlak zvyšujúcom momente som mal to nešťastie obslúžiť istú pani. So záujmom si pozerala novovydané denníky Alexandra Macha od PT Marenčin. Na otázku, kto tú knihu napísal, som odpovedal, že sám Mach, sú to jeho memoáre. Načo pani vyslovila pochybnosti, či sa tam skutočne nachádzajú pravé a nesfalšované zápisky, lebo jej mama vravievala, že „pána Tisa zavraždili, lebo poprava nešla úplne hladko“. Ostal som „čumieť jak puk“, ale ovládol som sa. V duchu som si vravel, že by si za svoje „zásluhy“ veru zaslúžil trpieť ešte o dosť viac, aj keď viem, že by sa iným ľudom nemala priať smrť alebo utrpenie. Nie som síce starý dedko, ale aj tak si vravím, čoho som sa to už ja dožil, keď ľudia nemajú problém naklusať do kníhkupectva a úplne bez okolkov mi do očí popierať holokaust či velebiť ľudácky odpad. V takých chvíľach si želám, aby som nemal také zábrany poslať ich do teplých krajín.

Ach áno, knižku s pánom Leškom okomentovala slovami, ako keby pôsobil pomaly vo vedení komunistickej strany za socializmu. Keďže túto časť Leškovho života nemám podrobne naštudovanú, skonzultoval som Jána Benčíka, ktorý má v tomto smere predsalen väčšie znalosti. Z informácií, ktoré som dostal, by som zmienky o Leškovi a komunistoch prirovnal k tomu, ako keby niekto vytiahol, že keď som mal asi 7 alebo 8 rokov, tak som pod vplyvom jedného spolužiaka pred mamou povedal nahlas „Heil Hitler!“ (začo som samozrejme zaslúžene schytal jednu za ucho a keby som sa mohol načiahnuť do minulosti, sám by som si dal ešte aspoň jednu alebo dve), a na základe tohto momentu vyvodil, že som bol v mladosti fašista, len som prevrátil kabát.

 

Ak ste tento panoramatický výlet dokázali absolvovať bez silného zvracania, môžete sa rovno zapísať do vesmírneho programu a preskočiť centrifúgy. Mne úplne postačí, ak sa nad spomínanými skutočnosťami pozastavíte a prípadne na ne upozorníte aj ďalších, a nielen mávnete rukou „však to je biznis“. Morálna a spoločenská zodpovednosť zasa nestojí toľko, že by to veľkých distribútorov malo položiť na kolená.

Oni to možno majú, ako sa po slovensky hovorí, „v péčku“, ale ja a nemálo ďalších nie. Môžu sa vykrúcať viac ako elitní tanečníci a tanečníčky z Lúčnice, aj cez nánosy sarkazmu v tomto článku som si necucal z prsta, ale konštatoval nepríjemné fakty.

Tie nezmiznú, ani keď si tvár zakryjete eurami. Ani zo zločincov nespravia zrazu hrdinov, ako je to v súčasnosti módne.

 

Teraz najčítanejšie