Denník N

Zo zákulisia prehnitej Bratislavy, alebo ako som sa zúčastnil výberového procesu na riaditeľa Mestských lesov

Keď primátor vyhlásil transparentné výberové konania na riaditeľov mestských podnikov, potešil som sa. Veľké haló bolo okolo mestských akcioviek OLO, BVS či DPB. Statusy primátora na Facebooku, na stránke magistrátu, tlačové správy. Aj keď fleky už boli zjavne rozdané, bola aspoň snaha imitovať transparentný proces. Riaditelia príspevkových organizácií však boli vymenení v tichosti, bez účasti verejnosti, bez dohľadu Transparency International. Tu sa o divadielko pre verejnosť primátor ani nepokúšal.

Výberové konanie na pozície riaditeľov bolo vyhlásené počas letnej dovolenkovej sezóny, v auguste, bez veľkých fanfár a medializácie. Keďže sa dlhodobo venujem problematike mestských lesov a spĺňam formálne požiadavky na výkon funkcie, prihlásil som sa do výberového konania na riaditeľa Mestských lesov. A tak som vypracoval požadovanú štvorstranovú koncepciu výkonu funkcie, updatol životopis a poslal na magistrát.

Telefonát od pani z oddelenia ľudských zdrojov ma zastihol v Grécku, kde som dovolenkoval s manželkou a tešil sa, že náš maličký syn si pre zmenu užije troška slanej morskej vody. Informovala ma, že som pozvaný na pohovor v deň, keď práve doletím späť do Bratislavy a do 28 hodín musím vyplniť dvojhodinový online test zameraný na osobnostné a výkonostné predpoklady. Vypĺňat online test na mobile s chabou wifi nie je ideálne, a tak som celý deň napádal zamestnancov hotela, kde nájdem na tomto malom ostrove na hraniciach s Tureckom počítač a stabilné pripojenie. Až môj nový kamarát Grék Savas, ma lámanou angličtinou nasmeroval do počítačovej herne pre deti od 14 do 17 rokov.

A tak som nasledujúci deň vypĺnal test, lebo moja žiadosť o posunutie termínu jeho vyplnenia mi bola zo strany zamestnancov úradu zamietnutá. Podľa úvodných inštrukcií som si mal nájsť kľudné a tiché miesto, kde sa môžem sústrediť na otázky a logické slovné úlohy s časovým limitom. Test má trvať približne 2 hodiny. Paráda. Počítačová herňa, v ktorej hučali grécke popové pesničky, vedľa mňa kamoš Savas kladivom opravoval počítač a nonstop sa ma niečo vypytoval, nie je práve kľudné a tiché miesto. Čo už. Nemal som na výber.

blog01
Sústrediť sa v počítačovej herni na rôzne nezrozumiteľné logické otázky bolo náročné. Náladu mi zlepšovala len pravá grécka popová muzika…

Otázky v teste boli samé chuťovečky. Nedivil som sa Savasovmu hurónskemu smiechu, keď som mu pobavene čítal z monitora otázku, či sa rád pozerám z okna na prírodné živly. Podobných otázok tam bolo niekoľko, vrátane úplne nezrozumiteľných otázok, nelogických súvetí, preklepov a otrasných prekladov do slovenčiny. Už vtedy som sa smial, že ak podľa tohto testu chcú vyberať riaditeľa MLB, tak to teda dopadne fiaskom. Test som dokončil za 45 minút…

Posledné dva dni chytila malého choroba a horúčky, tak som mal o zábavu postarané v podobe návštev gréckych pediatrov, odsávania soplíkov, či celonočnej služby pri dávaní studených obkladov. Myslieť na nejaké výberové konanie, nedajbože sa na neho pripravovať bola utópia. Ústny pohovor na magistráte som mal cca dve hodinky po tom, ako náš Boeing pristál na bratislavskom letisku. Rýchlo zmyť zo seba grécky piesok, ožehliť košelu a už som sedel v čakárni pri miestnosti 101, kde prebiehali výberové procesy na riaditeľov príspevkoviek. Vedľa mňa čakal nejaký pán v lesníckej uniforme s vybíjanými zlatými gombíkmi. Keďže som už tušil, že celý proces je fraška, bral som to s nadhľadom. On však nevyzeral, že má chuť rozprávať sa s protikandidátmi. Pristavil sa aj súčasný riaditeľ Kutka, ktorý keď zistil, že má vyše hodiny čas, odišiel. Nezabudol si ma však odfotiť na svoj mobil. Asi sa mu páčila moja kravata. Keby poprosil, mohli sme mať aj selfíčko. Snáď nabudúce.

blog1
Aký osud čaká Mestské lesy v Bratislave?

Ak test bol zlý, ústny pohovor nemôžem nazvať inak ako komédia. Teta z oddelenia ľudských zdrojov (teda asi ona, keďže sa nepredstavila) ma berie do miestnosti 101. V nej sedia dve dámy a jeden pán. „Toto je pán Mrva. Pán Mrva máte 10 minút na obhájenie svojej koncepcie a 10 minút na otázky.“ So záujmom pozerám na tri osoby sediacie oproti mne, a uvažujem, či by bolo drzé opýtať sa ich, kto sú, či je z nich niekto z Transparency International, kto z nich je odborník na lesné hospodárstvo, životné prostredie alebo aspoň z príslušného oddelenia. Z výrazu ich tváre som usúdil, že ich už teraz nudím, a tak v stručnosti prejdem moju koncepciu… za 10 minút vysvetliť všetky súčasné problémy lesoparku a nápady, ktoré by som rád realizoval v nasledujúcich rokoch je nemožné, najmä ak záujem druhej strany je minimálny. Po 10 minútach ma prerušia uprostred vety, čas uplynul a nasledujú otázky.

Konečne očakávam odborné otázky na telo, avšak dostávam jednu na manažérsku prax, a tak nadobúdam pocit, že sa neobťažovali čítaním môjho životopisu. Druhá otázka je, či som v nejakej dozornej rade, alebo inom združení ako iniciatíva Naše Karpaty. Odpovedám, že som člen komisie dopravy, životného prostredia a kontroly verejného poriadku Bratislava – Nové Mesto. Tretia otázka je konečne o MLB. Znie asi nasledovne: „Kebyže sa pozrieme na nejaké čísla, viete, ako je spoločnosť efektívna?“. Finančné výkazy poznám naspamäť, čiže moja odpoveď je jasná. Zdôraznil som, že úlohou MLB nie je generovať zisk z ťažby dreva, ale plniť funkcie dané zriaďovacou listinou. Dodávam nejaké pikošky o financovaní. Konečne som komisiu zaujal a píšu si poznámky. Čakám ďaľšie otázky, avšak je mi poďakované, s tým, že do týždňa mi dajú vedieť. Cestou domou sa zamýšlam, či som sa zbláznil, že chcem ísť zo súkromného sektora, kde veci fičia ako švajčiarske hodinky, do štátnej správy, kde sa vám výberová komisia na takýto post ani len nevie predstaviť.Úprimne, 10x profesionálnejšie vyberáme u nás vo firme brigádnikov na otváranie obálok…

Nasleduje týždeň plný správ o zmanipulovaných výberových konaniach a na povrch vychádzajú skutočnosti o dohodách primátora Nesrovnala s poslancami. Na internete stále márne hľadám zverejnené koncepcie uchádzačov alebo ich CV na pozície riaditeľov príspevkových organizácií. Opisovať samotné hlasovanie v zastupiteľstve netreba, vyjadrenia ako fraška a hanba obehli všetky média. O to viac oceňujem gesto môjho protikandidáta Jara Šíbla, ktorý sa vzdáva kandidatúry so slovami: „Odmietam svoju nomináciu, nebolo by to fér voči ostatným kandidátom, ani súčasnému riaditeľovi. Viete vôbec, aké mám plány s lesmi, alebo aké ich má môj protikandidát?“

Googlim si budúceho riaditeľa MLB, absolútne neznámeho Juraja Zigmunda. Za tie roky, čo sa venujem bratislavským lesom, som o ňom v živote nepočul, nezaznamenal žiadny jeho záujem, keď sme bojovali za zníženie ťažby a podporu rekreácie. Naskakujú mi zimomriavky, keď mi google vyhadzuje odkaz na osobu, ktorá podniká v oblasti ťažby a pílenia dreva. Snáď je to len zhoda mien. Z magistrátu mi volajú 5 dní po hlasovacej fraške, že som bohužiaľ nebol vybraný. No nehovorte. Zo srandy sa pýtam, kto bude novým riaditeľom MLB. Teta z HR ma odbije, že ona je len poverená mi oznámiť, že som neuspel a nemôže odpovedať na žiadne ďalšie otázky. Nádhera.

Na záver mi ostáva len jedno, smutne konštatovať, že do frašky sa s úsmevom na tvári zapojili popri tých, od ktorých sa to očakávalo (najmä stroskotaní smerácky poslanec Hanulík, Ficov dvorný likovač statusov Olekšák, alebo politický kšeftár Kríž z Petržalky) aj tzv. nová generácia ako Uhler (Sieť), Augustinič, či Chren (obaja SKOK). Príspevkové organizácie sa prerozdelili bez akejkoľvek transparentnosti, či odbornosti. Smutné.

Ostáva veriť, že v bratislavskom lesoparku nezačnú s novým vedením bujnieť spiace developerské projekty, alebo ťažba dreva.

Autor je členom občianskej iniciatívy Naše Karpaty.

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.