Denník N

Kto zo Slovenska bojuje ako žoldnier na Ukrajine? V prvej časti Sojka a Branický

Už dva roky Európa upiera svoj pohľad na Ukrajinu. Euromajdan so svojimi krvavými obeťami, zbabelý útek Janukoviča do Ruska, ruskí zelení mužíci, ktorých prítomnosť Putin zarputilo popiera a vzápätí 200 z nich vyznamenáva. Anexia Krymu, nepokoje na východnej Ukrajine, ruskí dobrovoľníci a „dovolenkári“. Žoldáci z rôznych kútov sveta a medzi nimi aj Slováci. Hroziaci grexit, utečenecká kríza, parížsky masaker a eskalácia konfliktu v Sýrii, načas odvrátili pozornosť od problémov na Ukrajine. Ale tie nezmizli a od vypuknutia konfliktu dôsledne živeného Ruskom tam zahynulo viac ľudí ako pri útokoch teroristov v Madride, Londýne a Paríži dohromady. Svoj podiel na tom majú aj naši „emisári“.

O viacerých Slovákoch, bojujúcich v proruských oddielov v Donecku či Luhansku priniesla informácie aj naša tlač. Pokúsme sa bližšie pozrieť na niektorých z nich.

Martin Sojka Keprta

Sojka Keprta 26.8.15

Tento mladý muž sa typologicky tak trochu vymyká z priemeru. Napriek tomu, alebo práve preto, je zaujímavý. Človek si nevdojak musí položiť otázku, čo spôsobilo, že inteligentný, slušný a  jemne pôsobiaci dlhovlasý mladík s prezývkou „Lizo“, ktorý sa venoval historickému šermu, precízne maľoval drobné plastové figúrky bizarných fantasy bojovníkov či miniatúrnych modelov bojovej techniky, venoval sa airsoftu, stal sa členom vedenia Slovenských brancov, obetavo vypomáhal pri povodniach, nakoniec skončil ako žoldnier v cudzine.

Radikalizácia

Postupná radikalizácia nastala zrejme už v dobe jeho pôsobenia u Slovenských brancov. Hoci títo v súčasnosti hovoria o apolitickosti, pohľad na fotografiu z Píly po povodni z roku 2011 naznačuje, že tomu celkom tak nebolo. Mládenci stojaci vedľa Sojku majú odznaky ĽSNS a iný sa v komentároch, určite nie bez príčiny, pýta: „Na pílach v najbližších volbach teda vyhra LS naše slovensko vravite?
V lete 2014, v súvislosti s udalosťami na Ukrajine, priateľovi odporúča: „treba citat aj ruske media., ria novosti napr., alebo russian.rt potom je tu este zvedavec.org, u to pre mna doveryhodnejsie zdroje ako zapadna tlac.“

Sojka na Ukrajine

Zrejme práve podobné „dôveryhodné“ zdroje spôsobili, že Sojka odchádza na Ukrajinu a od 13.9.2014 bojuje v Donecku v zostave medzinárodnej brigády „Pätnástka“. 17. februára je ranený pri Debaľceve a po vyliečení zranenej čeľuste cvičí nováčikov. Na otázku, prečo odišiel na Ukrajinu, 26. februára odpovedá: „Mne sa prosto nepacia hodnoty ktore propaguje a zavadza eu. Od lgtb, cez prilisny humanizmus, prosto celkovo podla mojho vnimania eu nici narody a vychovava svetoobcana… Alebo ma clovek jeden nazor alebo iny. Ja som si nasiel sposob ako bojovat proti tomu co sa my nepozdava… Ja bojujem za zaujmy ktore odpovedaju mojmu presvedceniu.“
Na Ukrajine sa ožení a už neplánuje návrat do vlasti. Svoju budúcnosť vidí takto: „A co sa mna tyka momentalne som velitel zvodu a mam podpisany kontrakt v jednotke ktora sa po vojne rozpustat nebude. A v civile tu mam alternativu tiez. Ludia ktory plnia rozkazy , nemaju zbytocne kecy sa tu dostanu daleko… Takže stačí plniť rozkazy, nemať zbytočné kecy a ružová budúcnosť je zaistená. Dosť dlhá cesta od mladíka s ideálmi k pragmatikovi, ktorý by s podobnými postojmi určite urobil kariéru v akejkoľvek diktatúre. Konečne, nič iné ako to, že plnili rozkazy bez zbytočných rečí nehovorili ani Hitlerovi generáli v Norimberku, Adolf Eichman počas procesu, či naši eštebáci. Pripadá mi to ako veľmi smutný koniec nádejného mladého muža. A otázka Jana Vancla zo Sojkovho profilu: „Stěžejní otázka je, co mladého člověka motivuje jít zabíjet na frontu lidi v řadách cizí armády, pokud jeho vlast není bezprostředně ohrožena.“, zostáva nateraz bez odpovede.

Sojka v médiách
O Sojkovi vyšlo už pomerne dosť článkov aj v našich médiách. Chronologicky prvá bola reportáž TA3 z 18.2.2015. Nasledoval blog Radovana Bránika. Vzápätí články v Denníku N a Čase. Stanovisko zaujala aj niekdajšia Slotova dlhoročná súputnička, Anna Belousová. Začiatkom júna prispeli troškou do mlyna Aktuality a český E15. Bataliónu „Pätnástka“ sa venoval aj ukrajinský KorrespondenT.
Fotografie

titulná fotografia, zdroj tu, fotografia v záhlaví, zdroj tu
Sojka v roku 2009, zdroj tu23.7.2009

Píla, 2011, zdroj tu13.6.11 Píla

S Tomášom Regecom ako Slovenskí branci v júli 2013, zdroj tuSojka + Tomáš Regec 23.7.13

Doneck, október 2014 s Filipom Galambošom, Veronikou Moravcovou a Mariánom Farkašom, samozvaným „ambasárorom Novorossije“ v SR, zdroj tu 26.10.14 a

Na Ukrajine, február 2015, zdroj tuMartin Sojka Keprta 11.2.15

Znak medzinárodnej brigády Pätnástka, zdroj tuSojka 15-ka

Nášivky, zdroj tuSojka nášivky 7.5.15

Sojkovi spolubojovníci z Pätnástky, zdroj tu15-ka

 

Richard Branický

XY

Richard, ktorý je diametrálne odlišný prípad ako Sojka, bol na Ukrajine ako jeden z prvých Slovákov. Ako sám priznáva, ovplyvnili ho najmä správy z ruských zdrojov, lebo naše médiá podľa neho klamú. Hoci tvrdí, že na Ukrajinu odišiel aby zabránil vraždeniu žien a detí a bojoval proti fašistom, skutočnosť je podstatne prozaickejšia. Na Slovensku čelil obvineniam v približne dvadsiatke prípadov. Najčastejšie šlo o ekonomickú trestnú činnosť, ako sú podvody, sprenevery, či krátenie dane. Väčšina prípadov skončila aj návrhom na podanie obžaloby. Na jednej strane tvrdil, že na Slovensku zanechal dobre platenú prácu a zarábal 2000 €, vzápätí prehlásil, že po roku 1989 a najmä vstupe Slovenska do EÚ, sme sa stali otrokmi Anglosasov a musíme drieť od rána do večera aby sme vôbec prežili.

Štyri roky väzenia aj „Rad čestnej lenty“

Branický, ktorý pochádza z Oravy a doma sa živil ako vodič kamiónu, zanechal na Slovensku priateľku a dve deti. Priateľka podľa informácií uverejnených v tlači tvrdí, že jedného dňa sa zbalil a odišiel bez akéhokoľvek vysvetlenia. V lete 2014 Branického Najvyšší súd odsúdil na 4 roky väzenia. Čerešničkou na torte je, že „Zastupiteľstvo Novorossie v Slovenskej republike“, samozvaného ambasádora Mariána Farkaša, mu udelilo „Rad čestnej lenty“ za hrdinstvo a zásluhy v boji proti fašizmu. Zdá sa, že nároky pána ambasádora a jeho chlebodarcov, týkajúce sa morálneho profilu nádejných hrdinov, sú viac ako skromné.

Branický v médiách

O Branického pôsobení informoval portál Teraz, 23.9.2014 a o deň neskôr ako o známej firme aj Aktuálne.sk. 27.9.2014 sa pridali aj Topky. Rozhovor s Branickým s titulkami v angličtine je aj na YouTube. Zaujímavé informácie o Branickom priniesol aj Marek Havlíček vo svojom blogu.

Fotografie
zdroj tu, tutu

Branický so spolubojovníkmiRichard Branický
Branický s kamarátomBranický s páskom

vyznamenanie 2Branického vojenská knižka, zdroj tuBr voj kn

Sanitka, s ktorou jazdí Branický, zdroj tuBran san

Znak Branického oddielu

Sparta znak

Najnovšia Branického fotografia, zdroj tu

Branický 6.12.15

Prevzali aj: http://www.eurointegration.com.ua/news/2015/12/15/7042253/

Pokračovanie pre rozsiahlosť materiálu v ďalšom blogu. Žoldáci II. – Štefan Potocký, Mario Reitman, Miroslav Roháč – tu

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.