Denník N

Župné voľby obnažili krízu politických strán

VÚC voľby sú skutočným úspechom demokratických kandidátov a kandidátov zmeny, spomedzi nich sú však najväčším víťazom nestranníci. SMER získal 88 poslancov, KDH 38 a SaS 15 poslancov. Nezávislých poslancov je pritom až 161. Výsledky volieb tak naplno odhaľujú tušenú krízu slovenského straníckeho systému.

Víťazilo NEKA

Skutočným víťazom volieb do VÚC sú po prvý raz ľudia kandidujúci pod označením NEKA, ktorí získali najviac mandátov. Napríklad v okrese Martin vyhrala poslanecké VÚC voľby Erika Cintulová, starostka maličkého Kláštora pod Znievom. V okrese Dolný Kubín to bol Ján Prílepok, jeden z 9 kandidátov na poslancov, ktorých SPOLU – občianska demokracia podporilo. V Košiciach sa náš Igor Petrovčík nakoniec „nezmestil“ na opozičnú kandidátku. Kandidoval však ako nezávislý a spolu s Jaroslavom Polačekom získali vo svojom okrese viac hlasov ako akýkoľvek stranícky kandidát.

Nenormálne výsledky

Regionálne voľby sú na rozdiel od obecných miestom, kde by strany mali nezávislých zvalcovať. Proti nestranníkom hrajú všetky pravidlá volebného systému do VÚC. Z hľadiska očakávaných výstupov pre strany je tento výsledok úplne nenormálny.

Po prvé, nízka volebná účasť znamená, že by mali ísť hlasovať najmä verné a stabilné voličské „úderky“ strán, ktoré by mali prevážiť výsledky v ich prospech.

Po druhé, mediálna pozornosť sa točí len okolo županov, čo znamená, že väčšina voličov kandidátov na poslancov osobne nepozná. To sa ukázalo dokonca aj v mojej sociálnej bubline. Ani moji známi, ktorí sú blízko politiky a zaujímajú sa o ňu, nemali dostatočné skúsenosti s kandidátmi na poslancov, aby sa dokázali informovane rozhodnúť. Ich najčastejšou požiadavkou pred voľbami bolo, aby som im poradil, koho voliť v tom-ktorom obvode. Aj tento aspekt nahráva straníckym značkám. Skrátka, ideálne podmienky na to, aby straníci vyhrávali.

Dajme šancu a perspektívu talentom

Výsledok NEKA vypovedá o hlbokej kríze súčasných politických strán. Buď talentovaných ľudí z jednotlivých regiónov nedokážu pritiahnuť  alebo ich dokonca priamo odmietajú. Prekonať túto krízu môžeme len tým, že dokážeme k nádejným politikom nájsť cestu a vybudujeme slušne a demokraticky fungujúce organizácie, do ktorých sa dôveryhodní ľudia nebudú báť vstúpiť.

Som presvedčený, že SPOLU sa to podarí. Našu prácu môžete sledovať tu: https://www.facebook.com/stranaspolu/

Teraz najčítanejšie