Denník N

Zvolebnieva sa. Znárodnieva sa.

Pred štyrmi rokmi padla vláda Ivety Radičovej. Spomínate si ešte? Na hlasovaní o eurovale. Tlačenie peňazí (pardon kvantitatívne uvoľňovanie) a skupovanie dlhopisov prišlo až potom. Skúste si predstaviť ako by vyzeralo hlasovanie tejto vlády o utečeneckých kvótach? Viete si predstaviť jednotné stanovisko k problému migrantov?

Akosi sa už zabudlo, že táto vláda vznikla aj vďaka zásadnému volebnému prepadu vtedy Slotovej SNS. Že v Richardovi Sulíkovi zvíťazila sloboda rozhodovania nad solidaritou s premiérkou Radičovou, že dnešný stav pravice(?) je len odrazom vtedy tušeného a dnes tragikomicky(?) reálneho. Že ťažko budeme hľadať lídra tam, kde prevláda ambícia pridať sa a neriskovať, neodlišovať sa a nevyčnievať.

Nejako sa zabúda, že prieskumy zabehaných agentúr by sa mali (ešte stále) radšej interpretovať ako spochybňovať. Aby nám neuniklo, že trebárs #Sieť stráca dych (jesenná únava?) a na stupeň víťazov sa nebadane tlačí Dankova SNS. Že tu máme neopozeraného lídra, ktorý prirodzene hovorí o tom, čo by som čakal skôr od parlamentnými vetrami ošľahaných lídrov pravice. Lídra, ktorý sa rozhodol revitalizovať značku národnej strany a dostať ju na pozície kam patrí – do parlamentu. Pozične – mierne napravo od stredu. A ak vás v tejto chvíli ako prvé napadajú emisné kvóty a nástenkový tender, nechajte si prosím zájsť … Hodnotiace stereotypy prestávajú fungovať. A postrehli to už aj výstupy prieskumných agentúr.

 

Dnes to už nie je (obrazne) len o Žiline a okolí, o kolektívnej obrane pred dozvukmi histórie, udržiavaní národnobuditeľských tradícií. Ale aj o sebavedomom fungovaní a hájení našich záujmov v rámci Únie so všetkým, čo tento fakt so sebou prináša. To je asi najviditeľnejšia zmena oproti zaužívanej predstave o SNS.

Najbližšie voľby budú zrejme ovplyvňovať iné témy ako účty v Belize, predražené nájmy, či rôzne formy autonómie. Stačí si všimnúť výsledky víkendových volieb vo Viedni. Viac ako 72% Viedenčanov sa unúvalo k urnám, aby na poslednú chvíľu zabránilo výmene stráží v prospech partnerov Dankovej SNS. Obyvatelia multikulturálnej Viedne dali najavo svoje obavy. Farebné rozlíšenie okrskov na mape Viedne môže svedčiť aj o tom, že ide o štvrte, ktoré majú so spolunažívaním s novousadlíkmi svoje skúsenosti. A vôbec nechcem šíriť fóbie ani bezbrehý idealizmus. Len si myslím, že prichádza čas, kedy budú voliči klásť naliehavejšie otázky a očakávať jasnejšie odpovede.

Nakoniec aj aktuálne vyjadrenia Angely Merkelovej by boli možno ešte nedávno považované za pravicový populizmus … A to by sa žiadalo napísať na záver aspoň jednu vetu na tému Volkswagen. Trebárs o tom, že bundesligových futbalistov z Ingolstadtu vraj volajú FC Audi 04 …

Teraz najčítanejšie