Napunk

Alapkamat

PercrŇĎl percre

Nem v√°ltoztatott a jegybanki alapkamat 13,0 sz√°zal√©kos szintj√©n a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monet√°ris Tan√°csa keddi √ľl√©s√©n.¬†A kamatfolyos√≥ k√©t sz√©l√©t sem m√≥dos√≠totta a test√ľlet. (mti)

A parlament ma ism√©t nekifutott a b√ľntetŇĎelj√°r√°s 363-as paragrafus√°r√≥l sz√≥l√≥ t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°snak, de √ļjfent visszapattant r√≥la: nem k√ľldte m√°sodik olvasatba. A kisebbs√©gi korm√°nyz√°s egy √ļjabb fontos csat√°t vesztett, nem tudta elfogadtatni a t√∂rv√©nyhoz√°sban a saj√°t korm√°nyprogramj√°ban foglalt v√°ltoztat√°st, √≠rja a keddi Napunk newsfilterben S√°nta Szil√°rd.

A k√∂z√©p-eur√≥pai gazdas√°gok infl√°ci√≥ja meghaladja az eur√≥z√≥na √°tlag√°t, az elm√ļlt h√≥napokban a r√©gi√≥ minden orsz√°g√°ban megjelent a k√©tsz√°mjegyŇĪ infl√°ci√≥. Csehorsz√°gban m√°jusban az infl√°ci√≥ m√°r a 16 sz√°zal√©kot is el√©rte, de nem sokkal marad le m√∂g√∂tte Lengyelorsz√°g sem, ahol az infl√°ci√≥ j√ļniusban 15,6 sz√°zal√©kos volt. Szlov√°kia (12,5 %) √©s Magyarorsz√°g (11,4 %) infl√°ci√≥s r√°t√°ja ehhez k√©pest alacsonyabb volt, de m√©g ez a szint is √©vtizedes rekordokat jelent – mondja Dud√°s Tam√°s.

EgyelŇĎre teh√°t bele kell t√∂rŇĎdn√ľnk abba, hogy a magas infl√°ci√≥ m√©g j√≥ ideig vel√ľnk marad. A k√∂zponti bankok aktu√°lis elŇĎrejelz√©sei szerint az infl√°ci√≥s helyzet 2024-ben normaliz√°l√≥dik majd, de √©rdemes √©szben tartani azt, hogy a vil√°ggazdas√°gi bizonytalans√°g tov√°bbra is rendk√≠v√ľl magas. Az egy √©vvel ezelŇĎtti gazdas√°gi elŇĎrejelz√©sek ma nem sokat √©rnek, √©s k√∂nnyen lehet, hogy ilyen sorsra jutnak a mostani elŇĎrejelz√©sek is – mondja Dud√°s Tam√°s.