Napunk

Alkotmánybíróság

Cikkek

Percről percre

Sérültek Jaroslav Haščák, a Penta volt társtulajdonosának jogai, állapította meg az alkotmánybíróság. A szenátus tagjai – Ladislav Duditš, Libor Ďula és Miroslav Duriš – helyt adtak Haščák panaszbeadványának, mely szerint nem kézbesítették a leveleit a hozzátartozóinak, amikor vizsgálati fogságban volt. Egyben kötelezték a különleges ügyészséget, hogy térítse meg a panaszos perköltségeit, 707 eurót. (tasr, dennikn)

Az Alkotmánybíróság december 13-án, kedden hirdeti ki döntését a családsegítő csomag alkotmányosságáról. Zuzana Čaputová a bíróságon támadta meg Matovič csomagjának vitatott részeit, miután a vétőját követően a parlamnet másodjára is elfogadta az előterjesztést. (tasr)

Az SaS rövid közleményben reagált az Alkotmánybíróság mai döntésére. “Nem az első eset, hogy Robert Fico megcsillogtatta ‘jogászi képességeit'” – kommentálta a testület döntését Richard Sulík pártelnök.

Zuzana Čaputová tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. “A népszavazás időpontját a lehető leghamarabb bejelentem, miután az alkotmánybírósági döntést hivatalosan is közzéteszik” – olvasható az államfő közleményében.

Október 26-án tárgyal az Alkotmánybíróság a Smer által kezdeményezett referendum első kérdéséről, mely a kormány lemondásáról szól és melyet az államfő alkotmányellenesnek ítélt. Az AB döntésétől függ, hogy a referendumnak egy, vagy két kérdése lesz. (tasr)

 „Szégyellem magam, hogy ilyen elnökünk van” – írta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a Facebookon, miután Zuzana Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult az inflációellenes csomag miatt. A köztársasági elnök a törvény normakontrollját, valamint hatályba lépésének felfüggesztését kérte. Matovič kemény szavakkal reagált, arról írt más mellett, hogy Čaputová gyűlöli őt.