Napunk

Csehország

Cikkek

Percről percre

Csehország kész azonnal segítséget nyújtani, közölte Jan Lipavský cseh külügyminiszter a Twitteren, reagálva a Selmecbányán pusztító tűzre. A tárcavezető hozzátette, hogy folyamatosan kapcsolatban van a szlovák féllel. (tasr)

Petr Pavel áprilisban Ukrajnába látogat, a cseh államfő erről ma állapodott meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A telefonbeszélgetésről Zelenszkij is beszámolt a Twitteren. Mint írta, szóba került Ukrajna európai uniós integrációja is. (čtk)

„A legrosszabbak azok a kémények voltak. Először azt hittük, hogy egy gyár kéményei, ahol a férfiak dolgoznak. Aztán már csak úgy beszéltek róluk, hogy ez az egyedüli út, ami kivezet Auschwitzból” – mondja Eva Erbenová holokauszttúlélő. Arról is beszélt, csak később tudatosította, hogy mindannyiuknak kidülledt szemei voltak, mintha Graves-Basedow-kóruk lett volna, amikor rosszul működik a pajzsmirigy. „Erről nem sokat beszélnek. Szörnyű volt” – teszi hozzá.

Petr Pavel közölte, hogy ukrajnai útjára áprilisban kerülhet sor. Az új cseh elnök nemrég arról beszélt, hogy Zuzana Čaputovával együtt szeretne Kijevbe látogatni. (tasr)