Napunk

Dunaszerdahely

Cikkek

PercrŇĎl percre

‚ÄěUkrajna gyŇĎzni fog. Szeretn√©m, nagyon szeretn√©m, hogy v√©ge legyen a h√°bor√ļnak, de nem hiszem, hogy gyorsan befejezŇĎdnek a harcok, mint ahogyan azt mindenki rem√©li” – mondja Natalia Cserkasina, aki egy √©ve menek√ľlt el Ukrajn√°b√≥l. Szerinte az emberek nem lesznek m√°r olyanok, mint a h√°bor√ļ elŇĎtt voltak. ‚ÄěD√ľh√∂sek Oroszorsz√°gra, mert norm√°lis √©let√ľk volt, de a h√°bor√ļ mindent megv√°ltoztatott” – teszi hozz√°.

Dunaszerdahelyen nem csak az ajt√≥ikat, a sz√≠v√ľket is kinyitott√°k elŇĎtt√ľnk – mondja Natalia Cserkasina, aki egy √©ve menek√ľlt el Ukrajn√°b√≥l. Elmond√°sa szerint itt nyugalomban √©s komfortosan √©lnek, √©s melegs√©g √°rad az emberekbŇĎl, rengeteg t√°mogat√°st √©s seg√≠ts√©get kapnak tŇĎl√ľk. ‚ÄěSoha nem szeretn√©nk elmenni DunaszerdahelyrŇĎl. Ez√©rt igyeksz√ľnk megismerni az itteni hagyom√°nyokat, hogy meg√©rts√ľk √©s megismerj√ľk az itteni embereket. Szeretn√©m viszonozni a seg√≠ts√©g√ľket, a j√≥s√°gukat, a kedvess√©g√ľket, a szeretet√ľket. V√©gtelen h√°l√°t √©rzek ir√°ntuk” – teszi hozz√° Natalia.

Mintegy √∂tvenen vettek r√©szt Dunaszerdahelyen azon a t√ľntet√©sen, amelyet a szervezŇĎk szerint az ukrajnai b√©k√©√©rt rendeztek, √≠rja az √öj Sz√≥. Hasonl√≥ t√ľntet√©seket az orsz√°g sz√°mos v√°ros√°ban tartanak ezekben a hetekben, a losonci demonstr√°ci√≥ r√©sztvevŇĎi megt√°madtak egy fiatalt, aki ukr√°n z√°szl√≥val jelent meg k√∂zt√ľk. (√ļjsz√≥, napunk)

‚ÄěHa nem akarjuk, hogy a nemzeti park fogalma devalv√°l√≥djon, akkor csin√°ljunk belŇĎle term√©szetv√©delmi parkot, fejleszthetj√ľk a ter√ľletet, √©s 30 √©v m√ļlva megl√°tjuk, hogy alkalmas-e arra, hogy nemzeti park legyen” – mondja a Duna Menti Nemzeti Park √∂tlet√©rŇĎl Juraj Vysok√Ĺ a Prales Polg√°ri T√°rsul√°st√≥l. Elismeri, hogy sz√ľks√©g√ľnk van egy alf√∂ldi nemzeti parkra, de a v√©delem kateg√≥ri√°j√°t a tartalomhoz kell igaz√≠tani. „Ha egy nemzeti park eset√©ben a m√©rc√©t egy nagy beavatkoz√°smentes z√≥nak√©nt hat√°rozz√°k meg, azaz 50 √©s 75 sz√°zal√©kot meghalad√≥ m√©rt√©kben, akkor ezt be kellene tartanunk. Ez a Duna menti ter√ľleteken nem lehets√©ges‚ÄĚ ‚Äď teszi hozz√°.