Napunk

Emberi kapcsolatok

Cikkek

Percről percre

Nincs is olyan nő, akinek ne lenne legalább egy nagyon kínos története azokról a napokról. Az sem ritka, ha valaki csak folyamatos fájdalomcsillapító-adagolással tudja átvészelni ezt az időszakot. Sajnos sok nő számára még az alapvető felszerelés sem áll rendelkezésre. Amikor egy családnak ételre sincs igazán elég pénze, akkor a szárnyas betét elérhetetlen luxus, hiszen lánygyermekenként 5-10 euróval növeli a családi kassza havi kiadásait. Számukra gyűjtenek az „Egy táska női szeretet” aktivistái.

A mai nők tényleg sok mindent érkeznek megtenni, és ennek ellenére este lelkiismeret-furdalásuk van azt illetően, hogy elég jó anyák és partnerek-e, véli Dana Šedivá pszichiáter. A szlovákiai nők nagyon kételkednek magukban, és emiatt még több feladatot vállalnak magukra, amitől aztán szorongásos zavarok alakulnak ki náluk. „A férfiak ma már többet segítenek, de még mindig igaz, hogy általában a nők és az anyák maguk végzik a mindennapi gyermekgondozást és a háztartási munkákat. Ez egy véget nem érő kör” – mondja.

„A közélet a hatalomról szól. Ezt pedig a férfiak meg akarják tartani” – mondja Dana Šedivá pszichiáter. Szerinte Zuzana Čaputová példáján láthatjuk, hogyan támadják a férfiak a politikai spektrum minden részéről. „Már maga az a tény, hogy egy nőről van szó, irritálja őket, és az is, hogy képes volt eléjük vágni. Ezek a hagyományos patriarchális struktúrák mélyen gyökereznek az egész szlovák társadalomban” – teszi hozzá.