Napunk

Energiaválság

Cikkek

Percről percre

Karel Hirman cáfolta Peter Pellegrini állítását, mely szerint a Slovalco bezárása a mostani kormány alkalmatlanságának emlékműve. Az ügyvivő gazdasági miniszter emlékeztetett rá, hogy tegnaptól kompenzálják minden felhasználó számára az áram disztribúciós költségeit a tavalyi év szintjén. Hirman azt üzente Pellegrininek, hogy kérdezze meg az alumíniumgyár menedzsmentjét, hogy miért adták el az olcsó energiát biztosító szerződéseiket.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2022-ben az autógyártók több, mint 10 millió elektromos autót értékesítettek, ezzel ismét új történelmi csúcsot állítottak be. A legtöbb elektromos autót Kínában adták el, de ezek az autók Európában és Észak-Amerikában is egyre közkedveltebbek. Az elektromos autók térnyerése megállíthatatlannak tűnik, ami a globális autóipar legnagyobb változását hozza magával a modern tömegtermelés bevezetése óta.

Az Európai Bizottság 600 millió eurós állami támogatási programot hagyott jóvá a szlovákiai nagyvállalatok számára. Ezzel a magas energiaárakat tervezik kompenzálni. A korábbi támogatások elsősorban a kisebb vállalatokat célozták. (tasr)

Az edények mosogatás előtti leöblítése gyakran felesleges. Nem kell azért aggódnunk, hogy a mosogatógép szűrője eltömődik – tanácsolja Peter Kurilla, a Veolia távhőszolgáltató vállalat vezető menedzsere. Ez azért is fontos, mert a felesleges öblítés csökkenti a mosogatógépek egyik fő előnyét – a takarékosságot. A mosogatógép csupán 10-13 liter vizet használ.