Napunk

Film

Cikkek

Percről percre

A Blokád című film egyik legerősebb jelenete az, amelyben Antall József és Göncz Árpád először találkoznak: hirtelen hatalmas súlya lesz kettejük addig nem igazán taglalt viszonyának. Ezt azonban a film nem fejti ki bővebben, pedig érdekes lett volna, ha a film a kapcsolatuk alakulásának és megromlásának jobban a mélyére ás. A Blokád egyébként jól keretezi a taxisblokád történetet Antall Magyarország szuverenitásáért vívott harcával – írja Renczes Ágoston a filmrecenzióban.

Prága talán még nemzetközibb, mint Budapest, de ez lehet, hogy ez csak azért van, mert én annyira nemzetközi közegben mozgok – mondja Grosan Cristina filmrendező, aki Aradon született, de az első nagyjátékfilmjét már Magyarországon forgatta. Most azt várom kíváncsian, a csehek hogyan fogadnak egy filmet, amit egy magyar rendezett, egy magyar operatőr vett fel, és egy magyar vágott azzal a kimondott szándékkal, hogy Prágának egy teljesen új arcát vigyük vászonra – fűzi hozzá a filmrendező.

Október 20-án mutatják be a magyarországi mozikban Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldi című egészestés animációs filmet, amely a Kecskemétfilm mintegy száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. (mti)