Napunk

Független újságírás

Percről percre

Vörös Szabolcs, az első magyar riporter, aki Bahmutban járt, azt mondja Ukrajnáról szakértőkre hivatkozva, hogyha „beérkeznek a nyugati harckocsik, és ezeket sikerül integrálni az ukrán hadseregbe, megoldani a típuskülönbözőségek miatti logisztikai problémákat, és el tudják őket indítani, kettévágni a déli frontot, és esetleg területeket visszaszerezni, akkor hamar ott lehetnek a Krím bejáratánál.”

Fejbe lőtték az erdélyi médiát, hivatkozik az egyik forrására Lukács Csaba, a Magyar Hang erdélyi származású lapigazgatója. Úgy látja, az évek folyamán adófizetők milliárdjaiból felvásárolták az erdélyi sajtótermékeket, felépítve egy erdélyi KESMA-t, és december 30-án az összes nyomtatott sajtótermék megszűnik. „Hideg racionalitással kiszámolták, hogy túl sokba kerül. Facebook-kampányokra és tiktokerekre fognak költeni ezentúl. Azt gondolják, hogy ez sokkal hatékonyabb” – teszi hozzá Lukács.

„Egyszer megkérdeztem Spišiakot, hogy vigyáznak-e rám. Azt mondta erre, persze, ne félj semmit, de ne ugyanarra járj minden este haza. Többször hátranéztem, mint manapság. … Épp önkormányzati képviselő voltam Dunaszerdahelyen, amikor a tízes gyilkosság történt. Bementem Pázmány Péter polgármesterhez, és mondtam neki, hogy tennünk kell valamit, hogy a temetésből ne csináljanak felvonulást, mert ez volt a szándék” – olvasható a Barak Lászlóval készített interjúnkban.