Napunk

Gazdaság

Cikkek

Percről percre

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5 százalékra emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén. (mti)

„Nagy örömünkre szolgálna, ha a magyar kormány a határon túli magyarságra nem munkaerőpótló szempontokon keresztül tekintene” – mondta a Napunk kérdésére a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum. „A szülőföldünkön való megmaradásunk, boldogulásunk csak akkor valósítható meg, ha a munkaképes közösség tagjai nem vándorolnak el” – tették hozzá Orbánék azon tervére reagálva, hogy határon túli magyarokkal töltsék fel a magyar munkaerőpiacot.

Káčerék szerint csak nacionalizmus, nem pedig megoldás Orbánék terve, hogy határon túli magyarokkal segítsenek munkaerőpiaci gondjaikon. „Az EU-ban a szabad munkaerőáramlás elve van érvényben. Az emberek a munkaerőpiaci feltételek alapján döntenek arról, hogy vállalnak munkát, nem a politikusok nacionalista kijelentései alapján, amelyek egy probléma megoldásának hivatottak tűnni” – válaszolta a Napunknak a Rastislav Káčer vezette külügyi tárca.

„Tavaly az élelmiszerárak valóban drámaian emelkedtek” – mondja Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója. Semmi sem emelte olyan módon az infláció mértékét tavaly a szlovákiai piacon, mint az élelmiszerek ára. Múlt év decemberében az élelmiszerek és az italok az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 28 százalékkal voltak drágábbak.

Bányaipari beruházásokat tervez a Volkswagen konszern részben az akkumulátorgyártás alapanyag-beszerzési költségeinek csökkentése érdekében, részben pedig azért, hogy saját termelésből fedezze saját igényének a felét – mondta Thomas Schmall technológiai fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tag a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.