Napunk

Gyimesi György

Cikkek

Percről percre

Gyimesi György nehéz helyzetben van Csáky Pál szerint. Az egykori MKP-elnök szerint három út áll az OĽaNO-s képviselő előtt, de „egyik sem nyerő út”. Vagy marad Matovič hűséges embere, vagy eljön a Szövetség listájára, vagy pedig saját pártot alapít. Csáky szerint mindhárom út nagyon kockázatos abból a szempontból, hogy bejut-e a parlamentbe az előrehozott választáson.

Terroristának minősítette a parlament az orosz rezsimet. Az elfogadott határozatban a képviselők ismételten elítélték az orosz agressziót, kifejezték támogatásukat Ukrajna irányában, és felszólították a szlovák intézményeket, hogy ne becsüljék alá az orosz hibrid hadviselés fenyegetését. A jelenlévő 120 képviselő közül 78 támogatta a határozatot, Gyimesi nem szavazott.

Rigó Konrád szerint megalapozatlan a kérdésfelvetés, hogy Gyimesi beléphet-e a Szövetségbe, illetve indulhat-e a párt listáján. A Híd ugyanis többször hangsúlyozta, hogy nem tudják elfogadni Gyimesi politikáját. Az MKP-platform felajánlhat Gyimesinek egy helyet a neki járó pozíciók között a Szövetség listáján, ám a listára a párt grémiuma tesz javaslatot, ebben pedig mindhárom platformnak 2-2 tagja ül – tette hozzá a Híd-platform elnöke.