Napunk

Hamran István

Percről percre

A hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szlovákia biztonságos ország legyen, jelentette ki Hamran István országos rendőrfőkapitány. „A rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek” -fogalmazott Hamran.

A pozsonyi lövöldöző célpontja között a miniszterelnök mellett koalíciós és ellenzéki politikusok is voltak Hamran István szerint. Az országos rendőrkapitány a JOJ TV műsorában azt is elmondta, hogy a férfi listáján egy újságíró is szerepelt.

Ficóék ügyében valószínűleg előhúzza még Maroš Žilinka a 363-as paragrafust, véli Hamran István. Tényleg történt egy technikai hiba a nyomozó részéről, ami viszont csak egy tévedésen alapult. Ha a főügyészség beveti a 363-ast, a rendőrség ismét eljárást indít, mondta Hamran.

„Óriási csalódás számomra, hogy a szlovákiai magyaroktól rengeteg támadás ér. Néha beleolvasok a kommentekbe, és nem hiszek a szememnek, hogy mit írnak rólam” – mondja Hamran István országos rendőrfőkapitány. „Amikor kineveztek, arra gondoltam, hogy a magyarokra számíthatok.”

„A sajtóban ellenem megjelenő személyes támadásoknak az a célja, hogy ne jusson energiám az igazán fontos ügyekre. Amikor arról cikkeznek, hogy milyen kabátom vagy nyakláncom van, megpróbálnak befeketíteni. Ezek koordinált támadások” – mondta Hamran István országos főkapitány a Napunk vitaestjén Komáromban.

A rendőrség képtelen volt úgy működni, ahogyan egy jogállamban működnie kellene. Elrabolták a rendőrséget” – mondta az országos rendőrfőkapitány a Kuciak-gyilkosság kapcsán azzal, hogy az újságíró a rendőrséghez fordult, de mivel akkor a pozíciók többségéről a politika döntött, nem léptek Ján Kuciak védelmében.

 „Tökéletesen és feltétel nélkül megbízom Ján Čurilla nyomozótisztben, együtt tanultam vele. Azt kell megnézni, ki támadja ezeket a nyomozókat. Én már nem tudom komolyan venni Robert Ficót” – mondta Hamran István, aki megvédte azokat a nyomozókat, akik ellen eljárás folyik, s akiket Robert Fico rendszeresen támad nyilvánosan.

Teljesen kizárt volt, hogy az ember feljebb lépjen a ranglétrán, ha valaki nem állt mögötte. Nagyon meglepődtem, amikor Jaroslav Spišiak a megérzése alapján helyezett vezető pozícióba. Ezek akkor politikai pozíciók voltak” – mondta Hamran István.

 „1999-ben közrendőrként, járőrként kezdtem a pályafutásomat itt Komáromban. Inkább civilként emlékszem arra, hogyan működött a dunaszerdahelyi maffia a járásban” – mondta Hamran István országos rendőrfőkapitány azzal, hogy nem volt zökkenőmentes az útja a rendőrakadémiára.  Éveket töltött a Lynx Commandónál.