Napunk

Illegális bevándorlás

Percről percre

Továbbra is véletlenszerű ellenőrzéseket hajthatnak végre a rendőrök a cseh-szlovák határon, de már katonák és vámosok nélkül, döntött a cseh kormány. Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint ez egy újabb lépés az intézkedések fokozatok feloldása felé. (tasr)

A múlt év végén stabilizálódott a helyzet a szlovák-magyar határon – jelentette ki Robert Gucký, a határ- és idegenrendészet igazgatója. A Szlovákiát érintő illegális migrációra vonatkozó statisztikák szerint 2022 utolsó két hetében az egy hét alatt előállított személyek száma jelentősen alacsonyabb volt (átlagosan 340 fő), mint a rekordnak számító 44. naptári héten, novemberben (936 fő). (tasr)

Stabil a helyzet a cseh-szlovák határon, közölte Vít Rakušan cseh belügyminiszter, hozzátéve, hogy csökkent az átutazók száma Csehországon keresztül, de szúrópróbaszerűen továbbra is zajlanak az ellenőrzések. (čtk)

A szerb rendőrség egy migránsok elleni razzia során letartóztatott egy körözött afgán tábornokot, aki ellen Franciaország több bűncselekmény, köztük terrorizmus miatt adott ki elfogatóparancsot. A szerbek összesen 109 migránst vettek őrizetbe a magyar határon, közülük 25-öt biztonsági szempontból „érdekes személynek” minősítettek. (čtk)

Csökkentik a jókúti ideiglenes menekülttábor kapacitását, mivel csökken az ott tartózkodó illegális bevándorlók száma, közölte a belügyminisztérium. Az elmúlt egy hétben 59-en tartózkodtak a táborban, ahol összesen 16 sátor áll rendelkezésre. Ezt vélhetően a felére csökkenti a belügyi tárca.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)