Napunk

Infláció

Cikkek

Percről percre

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter szerint azért magasabb az infláció Magyarországon, mint Szlovákiában, mert Szlovákia az eurózóna tagja, és Magyarország gazdaságában nagyobb szerepe van a mezőgazdaságnak, ezért a tavalyi szárazság is sokat ártott a magyar gazdaságnak. Magyarországon 24 százalékos volt az infláció mértéke 2023 áprilisában, míg Szlovákiában 14 százalékos.

A magyar kormány egyelőre nem vezeti ki az élelmiszerárstopot. Orbán Viktor szerint egyelőre ezt nem teszi lehetővé az infláció alakulása. „Azt remélem, áprilisban érezhető lesz az infláció csökkenése, májusban és júniusban pedig nagyobb esésre számítok” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

„Tavaly az élelmiszerárak valóban drámaian emelkedtek” – mondja Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója. Semmi sem emelte olyan módon az infláció mértékét tavaly a szlovákiai piacon, mint az élelmiszerek ára. Múlt év decemberében az élelmiszerek és az italok az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 28 százalékkal voltak drágábbak.