Napunk

Iskolai étkezés

Percről percre

A választási kampányra ráforduló szlovák parlament ismét bevezette az iskolai ingyenebédet. A képviselőknek azonban sikerült a törvénybe belecsempészni egy káros újítást is: a szülőknek mostantól hivatalosan, írásban kell értesíteniük az iskolát arról, ha igénylik az ingyenebédet a gyerekük számára. A most bevezetett, új adminisztratív feladat főleg azoknak a gyerekeknek okozhat gondot, akiket a szüleik elhanyagolnak, írja Ravasz Ábel szociológus.

Dunaszerdahelyen is többet fizetnek a szülők az iskolai ebédért. A Gastro DS városi vállat honlapján tájékoztatja a szülőket, hogy az ebédek ára egységesen 50 centtel emelkedik. Így az alsó tagozatosok ebédje 2,40 euró (dunaszerdahelyi lakosok számára 1,90 euró), a felső tagozatosok számra 2,60, illetve 2,10 euró, míg a középiskolás diákoknak 2,80 euróban szabták meg az ebéd árát.

„Eddig nem emeltük az ebéd árát, mert arra vártam, hogy a minisztérium megemeli az étkezési sávok összegét, rég emelni kellett volna, mert nem jövünk ki az összegből, az egyes sávok már nem fedik az előírt tápértéket” – mondja a Napunk kérdésére Elek Márta, aki egy alsó tagozatos iskola és egy óvoda konyhavezetője egy gömöri községben. Elmondása szerint igyekeznek tartani az előírt élelmiszereket, viszont havonta egyszer készítenek halat, nem kétszer, csökkenteni kellett az iskolásoknál a tejet, és kevesebb joghurtot kapnak a gyerekek, mert ezek ára óriásit ugrott.