Napunk

Juraj Šeliga

Percről percre

Az államfő csak akkor nyújt be fegyelmi indítványt Maroš Žilinka ellen, ha megbizonyosodik arról, hogy az sikerre vihető. Az Elnöki Palota ezt azután közölte, hogy Juraj Šeliga (Za ľudí) kezdeményezte, hogy Zuzana Čaputová fegyelmi indítványt nyújtson be a főügyész ellen. (tasr)

Juraj Šeliga (Za ľudí) nem lát okot arra, hogy az államfő ügyvivő kormányt nevezzen ki, mert szerinte a parlamentben uralkodik káosz, nem a kormányhivatalban. Erik Tomáš, a Hlas képviselője nevetségesnek tartja Šeliga érvelését. (rtvs)

A Za ľudí megerősítette, hogy nem tudták elérni a Specializált Büntetőbíróság és a Speciális Ügyészség alkotmányos védelmét a tárgyalások során. Juraj Šeliga szerint emiatt fölösleges lett volna blokkolni az előrehozott választásokat. (dennikn)

Juraj Šeliga (Za ľudí) felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy javasolja fegyelmi eljárás indítását Maroš Žilinka főügyész ellen, amiért az Alkony-ügyben ejtették a vádat Robert Fico és Robert Kaliňák ellen. „Ez komoly beavatkozás a jogállamiságba” – mondta Šeliga.

Éles vita alakult ki az alkotmányjogi bizottság ülésén Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga, valamint Alojz Baránik között Robert Fico és a „főnök” („šéf”) szócska miatt. Šeliga számon kérte Žilinkát, hogy más mércét alkalmaz rá, mint Robert Ficóra, és választ akart arra a kérdésre, hogy Fico a sajtótájékoztatóival beleavatkozik-e a nyomozásokba. Baránik közben megjegyezte, hogy Žilinkának vigyáznia kell, mit mond, hiszen „ez a főnök”.