Napunk

Kata

Percről percre

„Engem leginkább az szomorít el, hogy az anyagi bizonytalanságnak milyen mentális következményei lesznek az emberekre nézve, hogy mekkora frusztrációt fog ez eredményezni. És nem is csak az anyagi kiszolgáltatottság, hanem az a kollektív élmény, hogy ez egyáltalán megtörténhet velünk, hogy egyik napról a másikra, minden előzetes egyeztetés nélkül átmegy egy olyan intézkedés, amely ennyi ember megélhetésére van negatív hatással” – nyilatkozta Harcsa Veronika a Napunknak.

Harcsa Veronika szerint az anyagi kiszolgáltatottságnak, a védőháló hiányának súlyos következményei lesznek az emberek mentális egészségére nézve. „Értem én, hogy nagyon nagy gazdasági bajok vannak, és emiatt drasztikus lépéseket kell hozni, de biztos vagyok benne, hogy ezeket úgy is lehetett volna kommunikálni, hogy az emberek értsék, mi miért történik, miért van szükség ilyesféle intézkedésekre, tehát hogy úgy érezzék, partnerként kezelik őket” – nyilatkozta a Napunknak.

Mivel az új kata-szabályozás pontos részletei még nem ismertek, és nem kizárt, hogy akár a következő év folyamán is lesznek változások, legalább jövő június végéig megérheti a katásoknak a szlovákiai egyéni vállalkozás. Sárvári Németh Hilda, a lévai HN Accounting könyvelő- és tanácsadó cég társtulajdonosa
egy olyan megoldást is el tud képzelni, hogy a katás egyéni vállalkozó marad katás, a magánszemélyeknek továbbra is így számláz, a céges ügyfeleinek pedig a szlovák vállalkozásán keresztül állítja ki a számlát.