Napunk

Kisebbségek

Cikkek

Percről percre

Berényi József szerint az MKP-platformnak az volt a célja, hogy a Szövetségen belül egységesítsék a retorikát, ezért javasolták a platformok megszüntetését. „Az volt a válasz, hogy nem, szükség van a sokszínűségre. Ha így van, mi a saját értékrendünk alapján ki fogjuk mondani, mit gondolunk a dolgokról, és gondolom, majd ők is. Így meglesz a sokszínűség” – indokolta a platformelnök az MKP-sok hétvégi politikai nyilatkozatát.

Berényi József szerint nem egyeztettek, a Szövetség MKP-platformjának politikai állásfoglalása mégis nagyrészt egyezik a Fidesz álláspontjával. A szankciók szerintük sem működnek, az EU nyomást gyakorol Magyarországra a menekültek és az LMBT+-politika terén, Ukrajna pedig kisebbségellenes. „Nincs olyan kommunikáció, hogy fiúk, álljatok mellénk, mert ha nem, akkor baj lesz. Ilyen nem létezik. Ebben nincs összehangoltság” – állítja a platformelnök.

Miroslav Popper pszichológus szerint jelenleg nincs nagy szlovák–magyar feszültség, különösen a fiatalok körében. „Szerencsére a szlovákok és a szlovákiai magyarok között a közéletben és a politikai diskurzusban nincs feszültség, az együttélés többé-kevésbé problémamentes” – mondta a Napunknak. „A kutatásunkban részt vevő, túlnyomórészt fiatal válaszadók nem látják negatívan ezeket a kapcsolatokat, és ez reményt ad a jövőre nézve, hogy inkább javulni fog a helyzet, mintsem romlani.”