Napunk

Koalíció

Cikkek

Percről percre

A koalíciós OĽaNO-nak, Sme rodinának és Za ľudínak meg kellene egyeznie a parlamentet illető bizonyos működési szabályokról az előrehozott parlamenti választásig tartó időszakra, véli Igor Matovič, az OĽaNO elnöke, aki egyben arra is figyelmeztetett, hogy a koalíciós szerződés még két hónapig érvényben van. (tasr)

A koalíciós pártok képviselői ma este találkoznak a Koalíciós Tanács ülésén, ahol megvitatják az energiaárak ügyét, az orvosi szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokat, az illegális migrációt és a jövő évi költségvetés ügyét. (tasr)

Továbbra is aktuális a kérdés, hogy ha Magyarországnak ekkora szüksége van az EU-s pénzekre, és az Orbán-kormány szinte a Brüsszel elleni egykori szabadságharc inverzét bemutava hónapok óta kézzel-lábbal kapálózik, hogy teljesítse azokat a feltételeket, amelyek után hozzáfér a helyreállítási alaphoz, illetve nem veszik el tőle a rendes támogatások egy részét, akkor miért nem változtat az Oroszországgal szembeni retorikáján is, írja Renczes Ágoston a legfrissebb Napunk newsfilterben.

Középső ujj az SaS-nek. Ezt írta Matovič, aki a szándékolt leváltásának cáfolataként tudatta, hogy ígéretet kapott Valdis Dombrovskistól, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökétől: Szlovákia az energiaválság kezelésére megkapja azt a pénzt, amit a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban nem tudott lehívni, írja a legfrissebb Napunk newsfilterben Renczes Ágoston.

A Sme rodinának nem lesz oka egy olyan koalícióban maradni, amely nem képes elfogadni az energiaválság és az infláció kezelésére irányuló javaslatokat, mondta Peter Pčolinský. A párt törvényjavaslatot kíván benyújtani az energiaárak korlátozásáról, és a Sme rodina számára döntő fontosságú lesz, hogy azt a parlament hogyan fogadja. (ta3)

Az SaS bizalmatlansági szavazást kezdeményez Igor Matovič pénzügyminiszterrel szemben. Ehhez 30 képviselő aláírására van szükségük. Richard Sulík koalíciós képviselőket is megszólítana, de a Hlasszal is együttműködne. (tasr)