Napunk

Kuciak-ügy

Percről percre

„Az emberek annyira dühösek” – fakadt ki Ivan Sýkora, a Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek egyik szervezője, aki érthetetlenül áll a sokszor elhangzó mondat előtt: „Tudod mit, inkább fogok Ficóra szavazni, mint ezekre.” Szerinte olyanok mondják ezt, akik relatíve jól élnek, van rendes munkahelyük és életük. „És kire mérges az ország lakosa? Erre a kormányra. Már senki nem fogja azt skandálni, hogy: Elég volt Ficóból! Érdekes, hogy ezt milyen gyorsan elfelejtettük” – teszi hozzá.

Rimaszombat Fő terén gyertyagyújtással emlékeztek meg az öt éve meggyilkolt Ján Kuciakról és Martina Kušnírováról. (napunk)

„Most túl sok düh van az emberekben” – véli Jakub Kratochvíl, a Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek egyik szervezője. A 2018-as eseményekhez képest szerinte az a különbség, hogy a kormány alkalmatlanságáról most nyíltan beszélnek. „Azelőtt olyan politikusaink voltak, akik csendben korrumpálódtak” – mondja, majd a jelenről beszélve hozzáteszi: „Amikor az ember nem tudja, mi lesz az otthonával, a családjával, a pénzével és az energiaárakkal, akkor természetesen sokkal idegesebb”.

2018-ban a kettős gyilkosság után a szlovákiai magyarok legnagyobb hatalmú vezetői sajnos a rossz oldalra álltak, és ez nagyban hozzájárult a közéletünk teljes szétzilálásához. Ha ez megismétlődne, vagyis a Szövetség vagy a szlovákiai magyar nyilvánosság más fajsúlyos szereplői akár fideszes nyomásra, akár más megfontolásból Fico partnerévé szegődnének, az tovább rombolná a szlovákiai magyar közéleti morált – írja Szalay Zoltán véleménycikkében.