Napunk

Kulturális minisztérium

Percről percre

Kérdés, hogy a meglévő intézményeket meg tudják-e tölteni tartalommal a nemzetiségi kultúra aktorai – véli Hushegyi Gábor esztéta. A Művészeti Alap munkatársa úgy gondolja, „ideje már tüzetesen megvizsgálni, milyen eredmények mutathatók fel a 30, 20 vagy 15 éve létező állami finanszírozású nemzetiségi intézmények tevékenységében. Feltenni néhány kellemetlen kérdést, pl. sikerült-e szakmai szempontból kiépíteni ezeket az intézményeket (pl. múzeumot), vagy csak személyi ambíciók kaptak teret, ignorálva a szakmaiságot, az intézmény jövőjét.”

Natália Milanová kulturális miniszter ukrán állami kitüntetést kapott; a Szent Olga-rend III. fokozatának odaítéléséről Volodimir Zelenszkij elnök döntött. A kitüntetést Milanová az ukrán művészek segítéséért kapta. (tasr)

A szlovák kormány azért nem élt elővásárlási jogával, mert nagy adósság halmozódott fel a műemlékmegújításban, állítja a Natália Milanová (OĽaNO) vezette kulturális tárca. Már keresik a hosszú távú és rendszerszintű megoldást, közölte a Napunk megkeresésére a minisztérium. Milanováék egy alap létrehozását tervezik még ebben a választási ciklusban, amelyből az emlékművek felújítását finanszíroznák, ám azt nem közölték, mekkora összeget szánnának erre a célra.