Napunk

Mesterséges intelligencia

Cikkek

Percről percre

2000 óta forradalom zajlik a kéziratok tanulmányozásában, mondja Evina Stein. Szerinte mindez mindenekelőtt a digitalizációnak köszönhető, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak a szakemberek, hanem a laikusok is otthonról lapozgathassák akár a legértékesebb kéziratokat is. Így a mesterséges intelligencia egy nap talán képes lesz rövid leírást készíteni minden szövegről, és kiválasztani, hogy melyek tartalmaznak érdekes illusztrációkat vagy tudományos ábrákat – teszi hozzá a történész.

Az MI tükröt tart nekünk Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint, aki úgy gondolja, hogy ez érvényes a politikára is. A mesterséges intelligenciákat trenírozni lehet progresszív vagy konzervatív gondolkodásra, minden azon múlik, milyen adatokat adunk meg neki – ha az adatok hibásak vagy részrehajlóak, az MI is ilyen lesz. „Akkor tudnám elképzelni, hogy egy MI segédkezzen jogalkotásban, ha azt amennyire lehet, diverz információkkal látjuk el, javítjuk a hibáit, s ha kell, helyre tesszük” – jegyzi meg.

Az elmúlt évtizedben a pénzeszközökhöz való könnyű hozzáférést kihasználva a vállalatok és a kockázatitőke-alapok milliárdokat fektettek be a mesterséges intelligencia „fegyverkezési versenyébe”, ami egy olyan technológiát eredményezett, amellyel embereket lehet helyettesíteni rengeteg feladat elvégzése során. Ez nemcsak a munkavállalók, hanem a fogyasztók, sőt a befektetők számára is katasztrófát okozhat, véli Daron Acemoglu és Simon Johnson.