Napunk

Népszavazás 2023

Percről percre

Az SaS tiszteletben tartja az érvénytelen referendum eredményét, ugyanakkor tudatosítja a több mint egymillió választó akaratát, akik előrehozott választásokat akarnak. (napunk)

A választók elutasítják, hogy a referendumot egy politikai párt használja fel kampánycélokra – reagált a Szövetség a szombati népszavazás eredményére. A párt szerint a parlamentnek kedden kezdeményeznie kell az alkotmánymódosítást a mihamarabbi előrehozott választások érdekében. (tasr)

Zuzana Čaputová államfő tiszteletben tartja a szombati népszavazás eredményét. „Még ha a referendum nem is érvényes, tekintettel a belpolitikai válságra elkerülhetetlen, hogy a képviselők mihamarabb elfogadják az előrehozott választásokról szóló alkotmánymódosítást a parlamentben.” – írta.

Nem érdekelte a szlovákiai magyarokat a népszavazás. Komáromban alig több, mint 16 százalék, Dunaszerdahelyen pedig mindössze 11 százalék járult az urnákhoz. Párkány nem egész 20, Érsekújvár 21 százalékos részvételi aránnyal szerepelt, és hasonló volt a helyzet az Ipoly-mente magyarlakta falvaiban, de Dél-Gömörben, a Kassa-környéki járásban, és a Bodrogközben is.

Már összesítették a szavazókörök 96,84 százalékának adatait, a részvétel 27,47 százalékos. Az igenek és nemek aránya gyakorlatilag változatlan: 97,52 és 1,54 százalék. Az érvénytelen szavazatok aránya minimális, 0,93 százalék.

A részadatokból is az látszik, hogy a déli járásokban nagyon kevesen vettek részt a népszavazáson, míg a legnagyobb részvételi hajlandóság az északkeleti járásokban, illetve a Felső-Nyitra-vidéken volt.

Már 81,73 százalékos a népszavazási eredmények feldolgozottsága, a részvételi arány 27,50 százalék. Az igenek elsöprő, 97,55 százalékos többségben vannak, nemet mindössze a választópolgárok 1,57 százaléka karikázott.

Gyorsan halad a szombati referendum eredményeinek összesítése. 2,69 százalékos feldolgozottságnál már ismert például a Komáromi járáshoz tartozó Martos végeredménye: az 589 választásra jogosultból 113-an voksoltak a referendumon, ami 19,18 százalékos részvételt jelent.