Napunk

Olajembargó

Cikkek

Percről percre

A Slovnaft az uniós szankciók ellenére február 5. után is exportálhat orosz nyersolajból készült termékeket Ukrajnába. Karel Hirman gazdasági miniszter ezt pénteken, Ukrajnából való visszatérése után közölte. A miniszter szerint jelenleg Brüsszelben tárgyalnak a mentességről. (tasr)

Oroszországban hagyománya van a periféria és centrum közötti hatalmas szakadéknak, amely a kormányzásban – az államvezetésben gyökerezik. És ezt nem Putyin találta ki, hanem több száz éve létezik az országban. Minden forrás a hatalmasság székhelyére kerül. Csupán minden ötödik megkeresett rubel nem a moszkvai kasszába vándorol. A többi régiónak egyszerűen nincs pénze. Természetesen a pénz miatt lesznek katonák a vidéki fiatalok. Számukra ez hatalmas jövedelemnek számít. – Interjú Natalija Vaszilijevna Zubarevicsovával, a Lomonoszov Egyetem közgazdász professzorával.

„Egy olyan ország Oroszország, amelyben tulajdonképpen sose volt demokrácia. Egy olyan ország, ahol csak 160 éve szűnt meg a jobbágyság, ahol mindig létezett és létezik a  „szamoderzsavia” (cári abszolutista önkényuralom) intézménye. És most megint visszatértünk ehhez a modellhez. Minden döntést személyek egy nagyon kis csoportja hoz meg. Egy nagyon kis csoport… Néhány ember. Akár az is lehetséges, hogy csak egy ember” – mondja Natalija Vaszilijevna Zubarevicsova, a Lomonoszov Egyetem közgazdász professzora.

Franciaország tárgyalásokat folytat az Egyesült Arab Emírségekkel az európai uniós embargóval sújtott orosz kőolaj alternatíváiról – jelentette ki a gazdasági miniszter. Bruno Le Maire az Europe 1 francia rádiónak és a CNews hírtelevíziónak adott interjúiban kifejtette: Abu-Dzabi az orosz kőolaj átmeneti alternatíváját kínálhatja. (mti)