Napunk

OĽaNO

Cikkek

Percről percre

Mária Šofranko képviselő kilépett az Oktatási Támogatási Alap tanácsában betöltött pozíciójáról, mely konfliktusban állt azzal, hogy a parlament oktatási bizottságában is szerepel. Állásfoglalásában azt írja, hogy a politikai kultúra részének tartja, hogy távozik, ha nem bírja Eduard Heger kormányfő bizalmát. Egyúttal megköszönte Igor Matovič támogatását.

Igor Matovič azt állítja, hogy az OĽaNO jelenleg csak a kulturális minisztériumért és a belügyminisztériumért felel. Azt állítja, hogy Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter Heger jelöltje volt.

Pozsonyban és Kassán csökkenhet a helyi népszavazások érvényességi küszöbe. Az OĽaNO képviselői által benyújtott javaslat szerint a két városban tartott népszavazásokon elegendő lenne a választásra jogosultak 25 százalékos részvétele, hogy érvényes legyen egy adott referendum. (tasr)

Az ellenzék le akarja váltani Kristián Čekovskýt a kulturális bizottság éléről. Szerintük nem teljesíti a poszt betöltéséhez szükséges alapvető szakmai és személyi feltételeket. Čekovský nem szándékozik lemondani, szerinte a poszt az OĽaNO-nak jár. (tasr)

Nem kellene pénzbeli jutalommal motiválni az embereket a választáson való részvételre, jelentette ki Eduard Heger (OĽaNO) megbízott kormányfő a kabinet szerdai ülése után. Heger szerint a választójog elsősorban felelősséggel jár. A miniszterelnök emellett arra kérte a képviselőket, hogy csak olyan javaslatokat terjesszenek elő a parlamentben, amelyek nincsenek hatással a költségvetésre. (tasr)

Heteken belül kiderül, hogy Eduard Heger és Jaroslav Naď valóban távozik-e az OĽaNO-ból. Igor Matovič úgy fogalmazott, többet is tudna erről mondani, de azt szeretné, hogy ők jelentsék be, hogyan döntöttek. (napunk)