Napunk

Önkormányzatok

Cikkek

Percről percre

Tibor Palúch programjában szlovákiai pályázati forrásból északi elkerülőutat építene Fülek köré Síd irányába, hogy a teherforgalom ne haladjon át a városon. Kérdésünkre, hogy milyen forrásból dolgoztatná ki az út projektjét, vásárolná fel a telkeket és építtetné meg az utat, azt felelte: „Egy párt színeiben indulok, bízom benne, hogy két éven belül vagy még előbb kormánypárt lesz, és erre a vidékre is szán majd egy pénzcsomagot. Három cég működik Füleken, nekik is szükségük lenne erre az útra.”

„Napról napra tapasztaljuk, hogy kevésbé biztonságos és élhető Fülek belvárosa, nem szívesen engedem ki a lányomat az utcára” – indokolja Tibor Palúch a füleki polgármesteri választáson való indulásának hátterét. „Általános érvényű rendeletben korlátozta az önkormányzat a vendéglátóhelyek nyitvatartását ” – reagál Agócs Attila regnáló polgármester azzal, hogy több vendéglátóhely tulajdonosa bírálta ezt a lépést, ugyanakkor a közbiztonság szempontjából jó döntésnek bizonyult.

Szlovákia legnagyobb problémája, hogy nem keres megoldást a telekrendezésre, enélkül viszont nem tudunk előrelépni. Hiába hagytak jóvá a Helyreállítási Alapban több mint 800 millió eurót a romakérdésre, nem fogjuk hatékonyan felhasználni. Nem fogjuk megoldani belőle a lakhatási kérdéseket, nem vezetjük be az ivóvizet, nem építünk csatornahálózatot, mert tulajdonjogilag nincsenek rendezve a telkek, melyeken a roma telepek állnak – mondta a Napunknak Habovčík Marián, a ZMOS szociális ügyi bizottságának tagja.