Napunk

Orbán Viktor

Cikkek

Percről percre

„Nagy örömünkre szolgálna, ha a magyar kormány a határon túli magyarságra nem munkaerőpótló szempontokon keresztül tekintene” – mondta a Napunk kérdésére a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum. „A szülőföldünkön való megmaradásunk, boldogulásunk csak akkor valósítható meg, ha a munkaképes közösség tagjai nem vándorolnak el” – tették hozzá Orbánék azon tervére reagálva, hogy határon túli magyarokkal töltsék fel a magyar munkaerőpiacot.

Káčerék szerint csak nacionalizmus, nem pedig megoldás Orbánék terve, hogy határon túli magyarokkal segítsenek munkaerőpiaci gondjaikon. „Az EU-ban a szabad munkaerőáramlás elve van érvényben. Az emberek a munkaerőpiaci feltételek alapján döntenek arról, hogy vállalnak munkát, nem a politikusok nacionalista kijelentései alapján, amelyek egy probléma megoldásának hivatottak tűnni” – válaszolta a Napunknak a Rastislav Káčer vezette külügyi tárca.

Azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek egyesülnek egy adott vezető vagy párt – különösen egy „populista erős ember” – eltávolítása érdekében, ezt a kényszert más programszerű kötelezettségeik fölé kell helyezniük. Hiszen a populista vezetők bizonyítottan aláássák a demokráciát, és újraválasztásuk esetén még nagyobb károkat okoznak. Például Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tisztességtelen választások közvetlen utóhatásait felhasználta arra, hogy ellentmondásos politikai döntéseket verjen át, és kultúrháborús provokációba kezdjen, gondolja Jan Werner Mueller elemző.

Kiskőrösön ünnepelte március 15-ét Orbán Viktor. A Napunk stábja a helyszínen követte az eseményeket.

Egy magyarnak az a dolga, hogy készen álljon, és ha itt az idő, harcba szálljon, ezt üzeni nekünk Petőfi – mondta ünnepi beszédében Kiskőrösön, Petőfi szülőháza előtt Orbán Viktor. Orbán beszédében felidézte Petőfi életútját és munkásságát.

Kiterjedt kordonrendszert építettek ki Kiskőrösön a színpad körül, ahol Orbán Viktor tartja március 15-i beszédét. Fél órával a beszéd kezdete előtt már senkit nem engednek a színpad közelébe, a sajtó képviselőit sem.

Így néz ki a kiskőrösi Orbán pizza. BBQ-szósszal, mézzel, csirkemellszeletekkel, narancskarikákkal, jalapeno paprikával és sajttal kínálják a kiskőrösi főtér melletti pizzériában, amely dugig telt az Orbán-beszéd előtt.