Napunk

Orosz Örs

Cikkek

Percről percre

Berényi József szerint az MKP-platformnak az volt a célja, hogy a Szövetségen belül egységesítsék a retorikát, ezért javasolták a platformok megszüntetését. „Az volt a válasz, hogy nem, szükség van a sokszínűségre. Ha így van, mi a saját értékrendünk alapján ki fogjuk mondani, mit gondolunk a dolgokról, és gondolom, majd ők is. Így meglesz a sokszínűség” – indokolta a platformelnök az MKP-sok hétvégi politikai nyilatkozatát.

Berényi József szerint nem egyeztettek, a Szövetség MKP-platformjának politikai állásfoglalása mégis nagyrészt egyezik a Fidesz álláspontjával. A szankciók szerintük sem működnek, az EU nyomást gyakorol Magyarországra a menekültek és az LMBT+-politika terén, Ukrajna pedig kisebbségellenes. „Nincs olyan kommunikáció, hogy fiúk, álljatok mellénk, mert ha nem, akkor baj lesz. Ilyen nem létezik. Ebben nincs összehangoltság” – állítja a platformelnök.

„Az emberek azt várják el tőlünk, hogy tökösek legyünk, és ahol ennyi nézetet kell egybecsatornázni, a tökös vélemények sokszor kontraproduktívak legyenek. Ezért a munkamódszereknek kell tökösnek lenniük, amit üdvözöl a társadalmunk is. Szlovákok, magyarok egyaránt sokan megköszönték, amikor egy köbméter Sajó-vizet elvittünk Pozsonyba. Szerintem ilyesmivel lehet feljebb emelni a párt ázsióját” – nyilatkozta Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platform elnöke a Napunknak.

Az Állami Vasércbánya Társaság közhasznú bányamű megrongálása miatt feljelentette Orosz Örséket. Orosz Dr. Varga Tiborral és Ján Korpával május 28-án figyelemfelhívás céljából fél órára eltorlaszolta az alsósajói bánya kifolyóját, amiből akkor már három hónapja ömlött a szennyezett víz a Sajóba.

Több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a Szövetség, hogy felhívja a figyelmet a Sajó körüli tarthatatlan állapotokra, ebből az alkalomból ma délelőtt a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Forró Krisztián, Sólymos László és Orosz Örs. Bár a sajtótájékoztató megtartásának pillanatában már elindult a Sajó megtisztításának folyamata, a kritika, amivel a Szövetség képviselői illették a kormányzatot, mindenképp jogos, írja a Napunk newsfilterében Hegedűs Norbert.

A parlamentnek ma kellett volna megtárgyalni a Zuzana Čaputová államfő által visszaadott inflációellenes törvénycsomagot, csakhogy erre nem került sor, a szavazást egy héttel elhalasztották. Ez a látszólag ártalmatlan hír valójában sokkal fontosabb, mint azt elsőre hinnénk: elképzelhető ugyanis, hogy ez az első jele annak, hogy az OĽaNO frakciójának is kezd elege lenni Igor Matovič pártvezér agymenéseiből, írja Hegedűs Norbert a Napunk newsfilterben.