Napunk

Pedagógia

Cikkek

Percről percre

Az óvoda nem tudja felkészíteni a gyereket az iskolára, és nem is ez lenne a feladata, mondta a Napunknak Strédl Terézia. Eltörölték a nulladik osztályokat, és kötelezővé tették az óvodalátogatást, „ez viszont nem segít az iskolaérettségben, abban igen, hogy kialakuljanak a szociális készségek, de a kognitív érettségen egy nulladik, illetve egy fejlesztő osztály tudna erőteljesen segíteni” – teszi hozzá a komáromi Selye János Egyetem szakembere.

Ahol hiány van, ott mindig agresszívebbek az emberek, ennek tudható be Strédl Terézia szerint az is, hogy megszaporodott az iskolai agresszió. „Gyorsabban érnek a gyerekeink, gyorsabban kapják a koruknak nem megfelelő információkat, ezekkel nem tudnak mit kezdeni, egyre nagyobb az elmagányosodás, és nagyon sok az egocentrikus, az énközpontú szemlélet és az önzés, ez mind begyűrűzik” – mondta a Napunknak a komáromi Selye János Egyetem szakembere.

Eltörölné a kisegítő iskolákat Strédl Terézia. „Hogyan beszélhetünk inklúzióról, ha már iskolába lépéskor megkülönböztetjük a gyerekeket?” – teszi fel a kérdést a komáromi Selye János Egyetem szakembere. Szerinte a középsúlyos és súlyosan értelmi akadályozott gyerekekkel külön kell foglalkoznia a gyógypedagógusnak, de az enyhén értelmi akadályozott gyerekek integrálhatóak a hagyományos iskolába.

Élő: Elkezdődött az országos pedagógussztrájk, alakul a budapesti élőlánc, folyamatos dudálással fejezik ki szolidaritásukat az autósok. (telex)

„Szeptembertől az új koncepció alapján kell tanítani a szlovák nyelvet az alapiskolákban, az erről szóló határozatot Branislav Gröhling aláírta. 2021 decemberében fejeződött be az új módszertannal kapcsolatos projektünk. Az összes évfolyam számára kidolgoztuk a módszertani lapokat, kilenc könyv készült el, ezt az Állami Pedagógiai Intézet az összes magyar iskola számára eljuttatta. Ajánlásokat is kaptak az iskolák a segédeszközökkel kapcsolatban, illetve a bevált módszereket is megosztották a projektben résztvevő alapiskolák” – mondta a Napunknak Szőköl István.