Napunk

Peter Pellegrini

Cikkek

PercrŇĎl percre

Heger azt √°ll√≠tja, hogy Peter Pellegrini az Olaf Scholz n√©met kancell√°rral t√∂rt√©nt tal√°lkoz√≥n m√°rciusban azt √≠g√©rte, hogy a Hlas nem fogja ellenezni a MiG-ek Ukrajn√°nak t√∂rt√©nŇĎ aj√°nd√©koz√°s√°t. Pellegrini nem volt hajland√≥ komment√°lni az √°ll√≠t√°st. (rtvs)

Peter Pellegrini megtartotta volna a szlov√°k MiG‚Äď29-eseket, am√≠g meg nem √©rkeznek az amerikai F‚Äď16-osok Szlov√°ki√°ba. A Hlas eln√∂ke szerint Lengyelorsz√°g vagy Bulg√°ria seg√≠ts√©g√©vel √ľzemben lehetett volna tartani a MiG-eket. Pellegrini szerint a Heger-korm√°ny alkotm√°nyellenesen adom√°nyozza a vad√°szrep√ľlŇĎg√©peket Ukrajn√°nak.

A Hlas csak √ļgy tudja elk√©pzelni az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st a Dobr√° vońĺb√°val, ha az megszŇĪnik, √©s a tagjaik √°tmennek hozz√°juk. „A Hlas nem megy semmilyen koal√≠ci√≥ba, nem lesz az sem, hogy a Dobr√° vońĺba tagjai helyet kapnak a jel√∂ltlist√°n.” – mondta Peter Pellegrini. (dennikn)

Peter Pellegrini, a Hlas vezetŇĎje Berlinben tal√°lkozott Olaf Scholz n√©met kancell√°rral. A Hlas k√∂zlem√©nye szerint egyet√©rtettek abban, hogy szoros egy√ľttmŇĪk√∂d√©s kell a p√°rtjaik k√∂z√∂tt, bilater√°lis √©s eur√≥pai szinten is.

Peter Pellegrini szerint Szlov√°kia Ukraj√°nak adhatja a MiG vad√°szg√©peket, ha t√∂bb NATO-tag√°llam is √≠gy tesz. A Hlas eln√∂ke nem akarja, hogy Heger elsŇĎk√©nt d√∂nts√∂n errŇĎl, mert az szerinte vesz√©lyeztetheti Szlov√°kia biztons√°g√°t.

 

Peter Pellegrini (Hlas) felsz√≥l√≠totta Richard Sul√≠kot, az SaS vezetŇĎj√©t √©s k√©pviselŇĎit, hogy t√°mogass√°k az elŇĎrehozott v√°laszt√°s kapcs√°n t√°mogass√°k a j√ļnius 24-i idŇĎpontot. A parlamentnek holnpa 17:00-kor kellene szavazni a k√©rd√©srŇĎl. (tasr)

Boris Koll√°r √©s Peter Pellegrini megism√©telt√©k, el tudj√°k k√©pzelni, hogy k√∂z√∂sen korm√°nyozzanak. ‚ÄěA Hlast egy besz√°m√≠that√≥ p√°rtnak tartom‚Äú – mondta a Sme rodina eln√∂ke. (rtvs)

A Hlas m√≥dos√≠t√°si javaslatot adott be, hogy az elŇĎrehozott v√°laszt√°sokra j√ļnius 24-√©n ker√ľlj√∂n sor. A p√°rt eln√∂ke, Peter Pellegrini szerint elfogadhatatlan, hogy Heger megb√≠zott korm√°nya szeptemberig korm√°nyozzon. Pellegrini az SaS-t pr√≥b√°lja meggyŇĎzni, hogy az t√°mogassa a kor√°bbi v√°laszt√°sokat. (dennikn)

A v√°laszt√°si rendszer √°talak√≠t√°sa helyett ‚ÄěSzlov√°ki√°ban √©rdemesebb lenne a p√°rtt√∂rv√©ny reformj√°val foglalkozni, √©s szigor√ļbban szab√°lyozni, hogy ki indulhat el a v√°laszt√°sokon, mit is jelent egy p√°rt, √©s milyen belsŇĎ demokratikus szab√°lyokat kell kiel√©g√≠tenie ahhoz, hogy elindulhasson √©s k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°sban r√©szes√ľlhessen egy v√°laszt√°son” ‚Äď v√©li T√≥ka G√°bor, a CEU professzora.

Peter Sp√°ńć politol√≥gus √©s v√°laszt√°si szak√©rtŇĎ szerint Szlov√°ki√°ban r√©g√≥ta bevett dolognak sz√°m√≠t az ar√°nyos v√°laszt√°si rendszer, √©s az emberek sz√°m√°ra nehezen lenne √©rthetŇĎ, ha √°tt√©rn√©nk a vegyes modellre. Szerinte nem v√©letlen, hogy ilyen sok p√°rt van Szlov√°ki√°ban, mert ez a t√°rsadalom jelleg√©t t√ľkr√∂zi. ‚ÄěEzt nem lehetne 2-3 p√°rtra szŇĪk√≠teni an√©lk√ľl, hogy jelentŇĎs t√°rsadalmi csoportok ne vesz√≠ts√©k el a k√©pviselet√ľket” – magyar√°zza a politol√≥gus.