Napunk

Pozsonyi lövöldözés

Cikkek

Percről percre

Az LMBT+ emberek élethelyzetének javítását célzó törvényjavaslatok januárban kerülhetnek a kormány elé – jelentette ki Eduard Heger a V politike című műsorban. A kormányfő azt tervezi, hogy a következő hetekben találkozik a Tepláreň vállalat előtt elkövetett terrortámadás után létrejött Ide nám o život kezdeményezés képviselőivel. (ta3)

Juraj Vankulič édesanyja arra kérte Emília Vášáryová színésznőt, hogy olvassa fel levelét a Slovenská tepláreň rendezvénysorozat nyitóestjén. „Nincs nagyobb fájdalom, mint egy gyermeket ilyen szörnyű módon elveszíteni” – hangzott el a Vár úti szórakozóhelyen, pontosan egy hónappal a terrortámadás után. (denníkn)

Talán Orosch Jánosnak sem esne le a püspöki gyűrű a kezéről, ha elmenne a családokhoz, akiket megsértett, és megpróbálná megérteni őket. Ha beszélne LMBT+-emberekkel, és megértené a fájdalmukat. Talán ha a katekizmus tanítása szerint „tisztelettel, együttérzéssel és gyengédséggel” viseltetne irántuk. És ha megpróbálná megértetni a hívekkel, akik nem fogékonyak az üzenetre, hogy a gyűlölet akkor is gyűlölet, ha félelemből vagy tudatlanságból fakad – írja Finta Márk véleménycikkében.

Orosch bocsánatkérése tulajdonképpen porhintés. Az érsek ugyanis nem véletlenül írta körlevelében azt, amit írt, és az sem véletlen, hogy bocsánatkérése is defenzív, hárító, és kommunikációs kiskapukat hagy, és igyekszik elterelni a figyelmet egy nagyon fontos kérdésről, mely napjaink katolikus egyházának talán egyik legfontosabb dilemmája: hogy nyitással szerezze vissza a híveit – írja Finta Márk vitaindítónak szánt véleménycikkében.

Stabil a pozsonyi Vár úti támadásban megsérült beteg állapota, közölte a pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) szóvivője, Eva Kliská. A pácienst továbbra is orvosi felügyelet alatt tartják. (tasr)