Napunk

Propaganda

PercrŇĎl percre

Finta M√°rk √ļjs√°g√≠r√≥ szerint a magyar korm√°nysajt√≥ v√°djai a hat√°ron t√ļli magyar t√°mogat√°sok kapcs√°n √≠rott cikkekrŇĎl nem √°llj√°k meg a hely√ľket. ‚ÄěEgyetlen cikk sem k√©rdŇĎjelezi meg a t√°mogat√°sok l√©tez√©s√©nek jogoss√°g√°t √©s fontoss√°g√°t. A cikkek arra mutatnak r√°, hogy ezeket a p√©nzeket egy politikai p√°rt osztogatja, √°tl√°thatatlan m√≥don, kiv√°lasztottak egy csoportj√°nak‚ÄĚ ‚Äď mondja az √ļjs√°g√≠r√≥.

KŇĎv√°ry S√≥lymos Karin, a J√°n Kuciak Oknyomoz√≥ K√∂zpont munkat√°rsa visszautas√≠tja azokat a t√°mad√°sokat, amelyekkel a magyar korm√°nypropaganda c√©lba vette a hat√°ron t√ļli magyar t√°mogat√°sokkal foglalkoz√≥ sajt√≥t. ‚ÄěA projekt c√©lja az volt, hogy √°tl√°that√≥bb√° tegy√ľk a t√°mogat√°sokat, ny√≠lt forr√°sokb√≥l dolgoztunk, nem tudom, ennek melyik r√©sze mer√≠ti ki a nemzet√°rul√°s fogalm√°t‚ÄĚ ‚Äď mondja az √ļjs√°g√≠r√≥.

December v√©ge. Eddig marad fenn t√∂bb erd√©lyi magyar lap, k√∂zt√ľk a Kr√≥nika, az Erd√©lyi Napl√≥ √©s a Sz√©kelyhon. Az √°prilis harmadikai v√°laszt√°s √≥ta a magyarorsz√°gi korm√°nym√©di√°n is v√©gigfutott egy karcs√ļs√≠t√°si hull√°m, szerkesztŇĎs√©geket sz√ľntettek meg, vontak √∂ssze vagy reduk√°ltak p√°r fŇĎsre, mik√∂zben a k√∂zponti √ľzeneteket propaganda-influenszerek terjesztik a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ban, √≠rja Renczes √Āgoston a legfrissebb Napunk newsfilterben.

A h√°bor√ļ kit√∂r√©se √≥ta sz√°mtalanszor l√°thattuk, hogyan terjeszti a Kreml olvasat√°t a korm√°nyk√∂zeli magyar m√©dia az ukrajnai agresszi√≥r√≥l. Ehhez k√©pest is m√©lypont azonban, hogy az oroszok √°ltal elfoglalt √©s egyoldal√ļan, j√≥form√°n senki m√°s √°ltal el nem ismerve annekt√°lt ter√ľleteket az Origo Oroszorsz√°gnak nevezi √©s Ukrajn√°t √°ll√≠tja be agresszornak, √≠rja a cs√ľt√∂rt√∂ki Napunk newsfilterben Renczes √Āgoston.

Az Eur√≥pai Parlament elfogadott egy hat√°rozatot, amelyben felsz√≥l√≠totta Szlov√°kia √©s a t√∂bbi EU-tagorsz√°g korm√°nyait, hogy l√©pjenek fel az LMBT+-emberek elleni gyŇĪl√∂lettel √©s bŇĪncselekm√©nyekkel szemben. Mit jelent ez? Nem sokat. Az Eur√≥pai Parlament gyakran fogad el k√ľl√∂nf√©le √°ll√°sfoglal√°sokat, amelyek nagyj√°b√≥l azt mutatj√°k, hogy milyen √ľgyek foglalkoztatj√°k a k√©pviselŇĎket, mik azok a jelens√©gek a tagorsz√°gokban, amikre figyelnek, √≠rja Renczes √Āgoston a cs√ľt√∂rt√∂ki Napunk newsfilterben.

Mesters√©gesen, taktikusan fojtott konfliktus van k√∂r√ľl√∂tt√ľnk. J√≥ ez √≠gy? Aligha, de jobb √ļt nincs. A magyar korm√°nypropaganda hat√°s√°t m√°r l√°ttuk a menek√ľltv√°ls√°g idej√©n: rendk√≠v√ľli ar√°nyban nŇĎtt az erd√©lyi magyarok k√∂z√∂tt az idegenelleness√©g. Most az oroszbar√°t propaganda ugyan√≠gy mŇĪk√∂dik. Csak m√°s a t√©tje, mint a menek√ľltelleness√©gnek – mondja Par√°szka Bor√≥ka.