Napunk

Pszichológia

Cikkek

Percről percre

Miroslav Popper pszichológus szerint jelenleg nincs nagy szlovák–magyar feszültség, különösen a fiatalok körében. „Szerencsére a szlovákok és a szlovákiai magyarok között a közéletben és a politikai diskurzusban nincs feszültség, az együttélés többé-kevésbé problémamentes” – mondta a Napunknak. „A kutatásunkban részt vevő, túlnyomórészt fiatal válaszadók nem látják negatívan ezeket a kapcsolatokat, és ez reményt ad a jövőre nézve, hogy inkább javulni fog a helyzet, mintsem romlani.”

„Amikor a gyermek valamilyen oknál fogva nehéz érzelmeket él meg, meg kell őt tanítanunk arra, hogy el tudja mondani, hogyan érzi magát” – mondja Jana Ashford pszichológus és pszichoterapeuta. Arra is figyelmeztet, hogy egyúttal azt is meg kell neki tanítanunk, hogy ezek az érzések – a harag, a féltékenység, esetleg az irigykedés is – rendben vannak. Ezek is normális érzések, amelyekről beszélhet, nem lesz miattuk elutasítva vagy kritizálva, és csupán az a fontos, miként kezeli ezeket az érzéseket.

Minél sokszínűbb a környezet, a másság annál normálisabb a gyermekek számára – mondja Jana Ashford pszichológus és pszichoterapeuta. Ha a környezet túlságosan egyforma, a gyermek hamarabb észreveszi, ha valaki más, A gyermeket az is befolyásolja, ahogy a szülei az adott másságot érzékelik, ahogy beszélnek róla, hogy azt gondolják-e, a másság rendben van, netán tiszteletlenül beszélnek azokról az emberekről, akik valamiben mások – teszi hozzá a szakember.