Napunk

Referendum

PercrŇĎl percre

A szli√°csi referendum kapcs√°n a j√≥ h√≠r az, hogy az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°s 54%-os r√©szv√©teli ar√°nya mellett a referendumon csak 37%-os volt ez a mutat√≥, vagyis a v√°laszt√≥k j√≥ r√©sze egyszerŇĪen ignor√°lta az √©rtelmetlen n√©pszavaz√°st. Enn√©l rosszabb h√≠r, hogy ńĹubica Balgov√° polg√°rmester hajland√≥ volt ki√≠rni egy ilyen szavaz√°st, holott tudnia kellett, hogy annak m√©g √©rv√©nyess√©g eset√©n sem lenne semmi √©rtelme ‚Äď √≠rja HegedŇĪs Norbert v√©lem√©nycikk√©ben.

Zuzana ńĆaputov√° √°llamfŇĎ az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gra k√ľldte a Smer tervezett referendum√°nak k√©rd√©s√©t, mely a korm√°ny lemond√°s√°r√≥l sz√≥l. Az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g d√∂nt√©s√©tŇĎl f√ľgg majd, hogy a leendŇĎ n√©pszavaz√°son egy vagy k√©t k√©rd√©s lesz majd, ha ńĆaputov√° ki√≠rja azt. (tasr)

M√°ria Kol√≠kov√° (SaS) szerint az Alkotm√°ny szempontj√°b√≥l problematikusak a Smer √°ltal javasolt n√©pszavaz√°si k√©rd√©sek. „Robert Fico jog√°szk√©nt ezzel biztosan tiszt√°ban van” – fogalmazott az igazs√°g√ľgyi miniszter, hozz√°t√©ve, hogy a Smer eln√∂ke neh√©z politikai k√©rd√©st r√≥tt az √°llamfŇĎ nyak√°ba. (tasr)